VEĆINA ŽELI STAROG, A NE NOVOG

Kalmetin brod mirno plovi

04.12.2009 u 11:56

Bionic
Reading

HAC, HŽ, stara afera sa šoferom - ništa od toga, čini se, neće utjecati na Kalmetinu fotelju, a oporbeni snovi o novom ministru zasad će ostati samo snovi

Već sljedeći tjedan na saborskom dnevnom redu trebao bi se naći SDP-ov zahtjev za izglasavanjem povjerenja ministru mora i prometa Božidaru Kalmeti, no, ako je suditi po razmišljanjima saborskih zastupnika vladajuće većine, Kalmeta se za svoju poziciju ne bi trebao bojati. Oporba, s druge strane, već razmišlja o novom ministru, no neka konkretna imena nisu htjeli izustiti.

HNS će definitivno glasati za Kalmetinu smjenu, no bilo bi bolje da on sam da ostavku, odlučno kaže Goran Beus Richembergh. 'Na Kalmetinom mjestu volio bih vidjeti nekoga tko nije potkupljiv i tko po istom principu bira svoje suradnike. Za tu funkciju ima dosta sposobnih ljudi, no čini mi se da je malo onih koji žele ući u HDZ-ovu Vladu', poručuje Beus.

'Neznanje Kalmetu ne opravdava i on bi trebao odgovarati po zapovjednoj odgovornosti', mišljenje je HDSSB-ovog Bore Grubišića. U Ministarstvu mora i prometa trebao bi sjediti jedan obrazovan i pošten čovjek, no konačni sud, svjestan je Grubišić, ipak će dati premijerka Kosor. 'S druge strane, inženjer građevine ministar je vanjskih poslova', pesimistično je zaključio Grubišić.

SDP-ov Željko Jovanović nije razmišljao o potencijalnim nasljednicima, no na mjestu novog ministra vidi stručnu i odgovornu osobu. 'Nakon što su tri ključna resora u Vladi otišla ljudima koji nisu iz redova HDZ-a, očito je da u toj stranci postoje veliki kadrovski problemi. Očito je da ne postoji nijedan resor za koji mogu naći kvalitetnog čovjeka, a da taj resor onda funkcionira bez silnih afera koje se događaju. Nakon Kalmete vrlo brzo trebaju uslijediti prijevremeni izbori, tako da dobijemo novu vladu, u kojoj će biti odgovorni i sposobni ljudi', smatra Jovanović.

'Na mjestu Kalmete vidim Kalmetu', očekivano je odgovorio HDZ-ov Frano Matušić, uvjeren da će ministar na svome mjestu ostati do kraja mandata. Što se tiče silnih afera u državnim firmama, svoj posao, smatra Matušić, prvo trebaju obaviti države institucije, a zasada nema pokazatelja da bi Kalmeta trebao za nešto odgovarati.

Kalmetu podržava i HSLS-ov Ivan Čehok. 'Novi ministar treba imati organizacijske i liderske sposobnosti i treba znati politički misliti. Iako je Kalmeta ministar svega od igle do svemira, mislim da ima te organizacijske i menadžerske sposobnosti', kaže Čehok. Ni on nije htio postavljati pitanje Kalmetine odgovornosti, jer, kako kaže, možemo govoriti samo o odgovornosti nadzornih odbora ili uprava, koji zapravo nisu izravno pod Kalmetinim nadzorom.