KOKOŠI I PURANI IDUĆI

Ptičja gripa stigla u Zagreb, na Jarunu i Bundeku mrtvi labudovi

27.01.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Na zagrebačkim jezerima Bundek i Jarun pronađeni su uginuli labudovi, kod koji je utvrđen virus ptičje gripe podtipa H5N8, upozorilo je petak Ministarstvo poljoprivrede, a objavila N1 televizija

'Kod uginulih labudova pronađenih na Jarunu utvrđen je virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8. Isti virus potvrđen je i kod uginulog labuda pronađenog na Bundeku. Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još 5 lokacija u  Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko- srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko- baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko- moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko- križevačka županija i Virovitica (kraj dvorca u gradu)- Virovitičko- podravska županija.

Ukupno se radi o 28 divljih ptica. U Ministarstvu naglašavaju da je virus H5N8 smrtonosan za perad, ali ovaj podtip virusa nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi.

'Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad', dodaje se u priopćenju.

Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Hrvatske ministar poljoprivrede donio je Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru. Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice.