GRADONAČELNIKOVA ODLUKA

‘Ustaškom sinu’ ostat će spomenik u Zadru

Bionic
Reading

Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić donio je odluku kako spomen-ploča poginulom imotskom branitelju Rajku Lozi, na kojoj se on naziva “ustaškim sinom”, neće biti uklonjena s javne površine

Neposredno uz zgradu Državne uprave, spomen-ploču je prije 11 godina postavila obitelj branitelja koji je na tome mjestu poginuo u listopadu 1991. godine i na njoj, među ostalim, stoji: “Progoni, optužbe, mučenja, zataje, izdaje, nisu prekinule tvoj životni san - Nezavisnu državu Hrvatsku. Mi ga nastavljamo i vjerujemo da će biti stvarnost. Neka ti je vječna slava i pokoj!”

Iako je gradska uprava više puta bila prozivana da se ovom spomen-pločom veliča ustaštvo i NDH praktički u samom središtu grada, odluku da ploča ostane na svome mjestu gradonačelnik Vrančić donio je nakon sastanka koji je u četvrtak održao s obitelji poginulog branitelja. Iz poštovanja prema žrtvi pokojnog Loze, Vrančić je, kako kaže, prije uklanjanja ploče želio razgovarati s njegovom obitelji, piše Slobodna Dalmacija

- Rajko Lozo bio je pripadnik Imotske bojne koja je branila Zadar u najtežim trenucima i toj činjenici dajemo veliku počast. Njegova obitelj ima svoje čvrste stavove kojih se ne žele odreći ni po koju cijenu, niti dopuštaju da se ploča mijenja.

Ni kao gradonačelnik ni kao čovjek, ne slažem s njihovim ideologijskim svrstavanjem, ali jednostavno nemam srca povrijediti ovu obitelj. Usprkos tome što se zadarska javnost ne slaže s ovom odlukom, molim ih da budu osjetljivi i pažljivi te shvate kako bi nasilnim skidanjem ove ploče obitelji nanijeli veliku bol - rekao nam je nakon sastanka s obitelji Lozo zadarski gradonačelnik.

Kako je veličanje ustaštva zakonom zabranjeno, Grad je nedavno odlučio da se ploča izmjesti na drugo mjesto, i to pod uvjetom da se ustaški sadržaj zamijeni primjerenijim. Osim toga, ploča je postavljena bez ikakvih suglasnosti gradskih vlasti.

Međutim, takva odluka izazvala je veliki revolt kod Lozine obitelji koja nije dopustila da se s ploče brišu riječi “ustaški sine”, a od svog stava nisu odustali ni nakon sastanka koji su u četvrtak imali sa zadarskim gradonačelnikom.