UZNEMIRUJUĆE TVRDNJE

'Policija uzima novac izbjeglicama i protjeruje ih iz Hrvatske'

24.01.2017 u 16:19

Bionic
Reading

Inicijativa Dobrodošli i udruga Are You Syrious? pozvale su u utorak hrvatsku policiju da hitno prekine nasilno i nezakonito vraćanje izbjeglica s teritorija Hrvatske, da žurno provede istragu o nezakonitom protjerivanjima preko granice i sankcionira nasilne djelatnike i nadležne osobe, te da organizira povrat nezakonito protjeranih izbjeglica koje žele zatražiti azil u Hrvatskoj

Inicijativa Dobrodošli i udruga Are You Syrious predstavili su u Kući ljudskih prava izvještaj o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica iz Hrvatske u kojem su prikupljena svjedočanstava 50-ak izbjeglica. S njima su aktivisti u proteklih mjesec dana razgovarali u izbjegličkim kampovima i napuštenim skladištima u Beogradu i Šidu o, kako navode, 'šokantnom, zlostavljačkom tretmanu izbjeglica u Hrvatskoj'.

Po našim saznanjima s hrvatskog teritorija se protjeruju obitelji i pojedinci različitih dobnih skupina uglavnom iz Afganistana, ali i Iraka, Pakistana i Sirije, od kojih su mnogi nekoliko puta u Hrvatskoj eksplicitno zatražile međunarodnu zaštitu odnosno azil, kazala je Magda Sindičić iz Inicijative Are You Syrious?. 'To je sustavno kršenje ljudskih prava, kršenje međunarodnih zakona, koje se provodi u Hrvatskoj više od godinu dana', istaknula je. Aktivisti naglašavaju da ovdje nije riječ o službenom vraćanju izbjeglica iz Hrvatske, nego o potajnim protuzakonitim protjerivanjima iz Hrvatske u Srbiju koja provodi hrvatska policija, a koja su često popraćena nasiljem i ponižavanjem.

Većina osoba s kojima smo razgovarali protjerana je iz Hrvatske više puta u proteklih nekoliko mjeseci, uz uskraćivanje pristupa sustavu azila i uz primjenu različitih oblika nasilja, rekla je Emina Bužinkić iz Inicijative Dobrodošli. Navodi da su izbjeglice zatražile azil u policijskim postajama u Zagrebu, Zaprešiću, Đakovu i Vinkovcima. Iz policijskih postaja prevoze ih do pograničnog područja sa Srbijom, obično na lokaciju između Tovarnika i Šida, duž željezničke pruge, otkud ih usmjeravaju prema srpskom tritoriju, dodala je Bužinkić.

Upozorava također da izbjeglice govore o višesatnom i višednevnom zatvaranju u policijskim postajama, prekoračenju ovlasti, prijetnjama, izrugivanjima, prisilnom potpisivanju dokumenata na jeziku koji ne razumiju, te protjerivanju unatoč eksplicitnom traženju azila.

'Izbjeglicama se oduzimaju vrijednosti i osobne stvari, primjerice novac, uništavaja im se mobiteli, uzimaju ručni satovi, torbe i dokumenti. Izlaže ih se različitim oblicima verbalnog nasilja, vikanju, omalovažavanju, izrugivanju i psovanju. Osim toga izloženi su različitim oblicima fizičkog nasilja, naguravanju, udaranju nogama, lupanju šakama, udaranju pendrecima po tijelu i razodijevanju', rekla je Bužinkić, naglašavajući da je takvo postupanje hrvatske policija poticaj za procvat krijumčarskog biznisa.

'Kada bi granice bile otvorene i izbjeglice bile u mogućnosti tražiti azil, ne bi ni bilo potrebe za suzbijanjem krijumčarenja, kako to govore u MUP-u'. Aktivisti navode da će MUP-u uputiti prijavu za sustavno nezakonito i nasilno vraćanje izbjeglica, te prijavu pučkoj pravobraniteljici i međunarodnim tijelima za zaštitu ljudskih prava, poput Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Novinar tjednika Novosti Davor Konjikušić izjavio je na konferenciji za novinare da nakon zatvaranja takozvane balkanske rute i koridora preko Hrvatske novinari teško dolaze do informacija iz hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova.

'Komunikacija s MUP-om je izuzetno smanjena i na sve upite policija dosad nije dala konkretne odgovore', kazao je, dodavši da to treba promijeniti i dobiti uvid u to što se dešava na hrvatskim granicama.