ZIMA NOSI DANAK

U Splitu postoji lista čekanja čak i za sprovod!

24.01.2017 u 17:01

Bionic
Reading

Neviđena situacija u Splitu: tijekom siječnja preminuo je značajan broj starijih građana, debelo iznad mjesečnog prosjeka pa se stvorila lista čekanja čak i za – sprovode

Kako je tportalu potvrđeno u gradskoj tvrtki Lovrinac, u ovom trenutku na ukope pokojnika čeka se punih šest dana, što nije zabilježeno u povijesti splitskog gradskog groblja, premda je ono angažiralo sve svoje kapacitete.

'U svojih jedanaest godina mandata ne pamtim ništa slično, kao ni naši radnici koji ovdje rade i po trideset godina. Koliko znam, ni u ratno vrijeme nismo imali ovoliko smrtnih slučajeva. Podigli smo maksimalan broj dnevnih ukopa sa šest na sedam, što je objektivno najviše što se može učiniti s obzirom na njihovo trajanje, količinu dnevnog svjetla i naše ljudske kapacitete, ali i brojne ispraćaje koje organiziramo s našeg groblja prema mjestima u okolici Splita', kazao je za tportal direktor Lovrinca Petar Bilobrk.

'Zbilja dajemo svoj maksimum, ali i pored povećanja broja sprovoda s 25 na 42 tjedno ne uspijevamo sve sustići. Građani negoduju, no molim ih za razumijevanje i nadam se da će ovome uskoro doći kraj', kaže Bilobrk.

Precizna statistika na jednom mjestu ne postoji, nego tek podatak da se na Lovrincu godišnje sahrani između 1.100 i 1.200 ljudi.

Na povećanu smrtnost, posebno kod starije populacije, upućuju i osmrtnice koje se svakodnevno objavljuju u dnevnim novinama: u Slobodnoj Dalmaciji, recimo, tijekom siječnja za šire splitsko područje objavi ih se nekoliko desetaka, a treba uzeti u obzir da mimo tradicije dio obavijesti ondje i ne završi.

Stručnjaci uzroke pronalaze prije svega u iznimno hladnom siječnju, ali i u drugim okolnostima.

'Ne radi se samo o gripi, iako i ona pridonosi povećanju smrtnosti. Problem je i u velikim temperaturnim razlikama između grijanih i vanjskih prostora koje usred zime i usred ljeta znatno teže podnose starije osobe i kronični srčani i plućni bolesnici jer ih ne mogu kompenzirati poput mladih. Nadalje, ne treba zanemariti ni da se u vrijeme Božića i Nove godine pojačano jelo i pilo, a mnogi na to nisu pazili', objašnjava za tportal ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Jasna Ninčević.

'Na koncu, tijekom zime češće se događaju prometne nesreće i trovanje plinom za vrijeme sezone grijanja, a koliko god se to činilo nevjerojatnim, jedan od većih problema kod starijih osoba su padovi na mokrim i skliskim ulicama. Završavaju u bolnici, a to za njih može biti pogubno', upozorava Ninčević.