HIP HIP HURA

Tolušić najavio zabranu usmrćivanja životinja u azilima

24.01.2017 u 14:01

Bionic
Reading

Udruga Prijatelji životinja pozdravila je u utorak najavu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o zakonskoj zabrani usmrćivanja životinja u skloništima. 'Udruga Prijatelji životinja stavila je ministra Tolušića na svoju popularnu listu pozitivaca te javno pohvalila njegovo zalaganje za bolje zakonodavstvo vezano uz zaštitu životinja, odnosno najavu ukidanja mogućnosti ubijanja životinja u skloništima', priopćila je ta udruga

Vjeruje da će Ministarstvo poljoprivrede uzeti u obzir mišljenje javnosti, rezultate anketa i 12 tisuća potpisnika Peticije za bolji Zakon o zaštiti životinja, koja se još uvijek može potpisati na web stranici Prijatelja životinja.

Oni podsjećaju kako je ministar Tolušić početkom godine podržao stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno uvažavajući stav većine hrvatskih građana. Tada je najavio donošenje novog Zakona o zaštiti životinja 'koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja', a ponovno oduševljenje javnosti, kažu Prijatelji životinja, izazvala je Tolušićeva nova izjava: 'Ja sam protiv usmrćivanja životinja. U RH već imamo i šest 'no kill' skloništa, i smatram da ubijanje ne bi trebao dopustiti ni novi zakon. No, pričekajmo njegovo donošenje'.

'Ministrova snažna podrška no kill skloništima također slijedi većinsko mišljenje javnosti. I ranije, a osobito prošle godine, tijekom javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti životinja, građani su gotovo jednoglasno podržali zabranu usmrćivanja životinja u skloništima. Ankete su pokazale da se više od 90 posto ispitanika izjašnjava za zabranu ubijanja napuštenih pasa i mačaka te smatra nužnim da ta zabrana postane dijelom novog Zakona o zaštiti životinja', ističe u priopćenju udruga Prijatelji životinja.

Ta udruga naglašava kako postojeći Zakon o zaštiti životinja dopušta usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana. 'Takva odredba suprotna je zaštiti životinja i uhodanoj praksi onih skloništa u Hrvatskoj koja ne usmrćuju životinje i čiji rad pokazuje brojne pozitivne rezultate. To nije u skladu ni s voljom građana koji već dugo čekaju prestanak ubijanja pasa. Ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje, već na kastraciju, zbrinjavanje i udomljavanje životinja te na edukaciju javnosti, što dovodi do dobrih rezultata u interesu životinja i ljudi', ističe udruga Prijatelji životinja.

Napominje kako Hrvatska nema čopore napuštenih pasa na ulicama ni alarmantnu situaciju te ne smije tražiti opravdanja nazivajući ubijanje neželjenih mladih i zdravih životinja eutanazijom.

'Ukidanje mogućnosti ubijanja životinja potaknulo bi provedbu Zakona jer većina 'skloništa' iskorištava tu odredbu čekajući protek roka od 60 dana. Javnost je već godinama dobro informirana o tome da se u Hrvatskoj ubijaju zdravi psi koje su napustili njihovi dosadašnji skrbnici, iako to nije pravedno ni humano te za to nema potrebe s obzirom na to da postoje dobri primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja bez njihova usmrćivanja.

Praksa pokazuje da su u Hrvatskoj najuspješnija po broju udomljenih životinja skloništa koja ne usmrćuju životinje. Šest 'no kill' skloništa ulaže sve svoje resurse u oglašavanje životinja i traženje udomitelja. Ona troše dobivena sredstva razumno i s ciljem povećanja dobrobiti i zaštite životinja te njihova udomljavanja", zaključuje u priopćenju udruga Prijatelji životinja.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec uputio je pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem ističe kako je nedopustivo da novi Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu početkom godine, i dalje omogućava usmrćivanje životinja nakon što 60 dana provedu u skloništu. Škrlec je u priopćenju, objavljenom u ponedjeljak, izvijestio kako je pokrenuo on-line anketu u kojoj se do sada više od 10.000 građana izjasnilo protiv ubijanja životinja.

Večernji list je u utorak objavio da je ministar Tolušić u ponedjeljak iz Bruxellesa poručio kako Škrlec govori o odredbama starog zakona. Novoga, koji je tek prošao javnu raspravu i čeka nacrt s kojim će se pred Vladu pa Sabor, još nema. Početkom godine, ističe, na snagu je stupila tek odredba o zabrani uzgoja činčila za krzno. 'Ja sam protiv usmrćivanja životinja. U RH već imamo i šest 'no kill' skloništa, i smatram da ubijanje ne bi trebao dopustiti ni novi zakon. No, pričekajmo njegovo donošenje', poručio je ministar Tolušić.