BIVŠI GRADONAČELNIK

Hoće li Čehok ponovno u utrku za Varaždin?

24.01.2017 u 13:40

Bionic
Reading

Sjećate se Ivana Čehoka? Taj bivši gradonačelnik Varaždina i saborski zastupnik, čije se ime posljednjih godina moglo pročitati samo na stranicama crne kronike, navodno bi u svibnju mogao ponovno u utrku za čelnu fotelju tog grada. Prema nekim anketama, Čehok jako dobro stoji, no odluku, kazao je za tportal, još nije donio

'Nisam donio nikakvu odluku, to su zasad sve nagađanja. No, kao i svakome, godi mi podrška građana i ankete koje pokazuju da bi me ljudi izabrali. Mislim da je nekako i obveza kada pojedinci imaju takvu podršku, da uzmu to u obzir. Međutim, ovo je sve još na razini predizbornih anketa i ja o kandidaturi nisam do sada pretjerano razmišljao', poručio je Čehok za tportal.

Odbacuje li mogućnost kandidature? 'Uvijek postoji u politici mogućnost, ali o tome nisam još razmišljao', kaže nam.

Posljednjih godina Čehok se u javnosti spominje jedino kada odlazi na ročište, s obzirom na to da se protiv njega vodi nekoliko postupaka za zlouporabu položaja i ovlasti. Međutim, zasad nema ni jednu pravomoćnu presudu koja bi ga eventualno mogla spriječiti u kandidaturi. Na nacionalnoj razini i u političkom životu nema ga već duže vrijeme.

'Stalno radim nešto, moje temeljno zvanje je bilo vezano uz obrazovanje i uz filozofiju. Stalno nešto pripremam, ali nisam previše aktivan u politici. Stanje u Varaždinu je iznimno loše, projekti koji su bili sporni i zbog kojih sam u sudskim procesima, sada se pokazalo da je način na koji sam radio bio mnogo bolji nego nakon mog odlaska. Sigurno je da bi u Varaždinu trebalo štošta promijeniti', kaže nam Čehok.

Kao profesora filozofije i komparativne književnosti upitali smo ga i kako gleda na slučaj plagiranja aktualnog ministra obrazovanja i znanosti Pave Barišića. 'Treba prepustiti tu sud onima koji su nadležni. Ja o samom slučaju nemam puno informacija, ali ako neko tijelo utvrdi plagijat i ako je za to nadležno, teško je nekome reći da nisu u pravu. No pitanje je i je li to tijelo bilo nadležno. U humanističkim znanostima se katkada teško razlužuje nehotična greška od samog plagiranja. Bilo kakva sumnja nije dobra i ministar, dok se to ne raščisti, nije trebao biti na toj funkciji. Bolje rasvijetliti prije nego što se na tako jednu funkciju i u sklisku fotelju zasjedne. Ali, napominjem, nemam puno informacija i nisam čitao sporni članak', poručuje Čehok.