SNIMKA UZDRMALA DUHOVE

Šef antifašista ograđuje se od Mesića: Da sam sretan, nisam

24.01.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Stjepan Mesić još ne želi komentirati snimku iz 1992. na kojoj relativizira zločine u Jasenovcu, no Franjo Habulin, predsjednik antifašističkog udruženja koji je Mesiću ponudio utočište nakon što mu je nedavno ukinut ured, kaže za tportal kako ne može reći da je sretan nakon što je pregledao snimku. Na pitanje hoće li Mesić i dalje biti počasni predsjednik, kaže da mora najprije s njim razgovarati no od njegovih se izjava ograđuje

'Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH se ograđuje od te izjave snimljene u Novskoj u siječnju 1992. Poznate su povijesne činjenice vezane uz ustaške logore na području NDH u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa tako i povijesne istine o logoru Jasenovac i dječjem logoru Jastrebarsko', kaže za tportal Habulin.

Napominje da se povijesne istine ne mogu falsificirati niti redizajnirati u dnevno-političke svrhe kako bi se umanjili ustaški zločini u Drugom svjetskom ratu. Na pitanje kako u tom kontekstu vidi Mesića, kaže da izjave u vrijeme dok je bio predsjednik države, nisu u suglasju s njegovim izjavama s početka devedesetih no dodaje da je Mesić 2003. bio na komemoraciji u Jasenovcu kada nitko od najviših dužnosnika to nije bio voljan učiniti.

'Da sam sretan, nisam. Mislim ipak da je Mesić u posljednje vrijeme jasno pokazao svoje opredjeljenje vezano za Drugi svjetski rat', kaže nam Habulin. Na pitanje hoće li Mesići oduzeti titulu počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, odgovara: 'Mesić i ja ćemo se naći i porazgovarati'.

Od samog Mesića u utorak prijepodne nismo uspjeli doći do izjave. Njegova suradnica Mirjana Pavoković kratko nam je kazala kako on za sada nema komentara.