HNS O 100 DANA VLADE

'Premijer Plenković izgubio je svaki oblik autoriteta'

24.01.2017 u 11:00

Bionic
Reading

Prvih 100 dana Vlade HDZ-a i Mosta u utorak su iz HNS-a nazvali lutanjem bez cilja i vizije, bez ozbiljne strategije i politike s premijerom bez autoriteta, što su usporedili s Titanikom koji opasno plovi prema santi leda.

'Na opću žalost, Vlada HDZ-a i Mosta u prvih 100 dana pokazala je da luta bez cilja i vizije, bez ijedne ozbiljne strategije i politike, na čelu s premijerom koji je izgubio svaki oblik autoriteta. Želimo upozoriti da zbog toga zemlja stagnira, građani ispaštaju, a dugoročno će takva neodgovornost Hrvatsku povući na dno', poručuju iz HNS-a u priopćenju.

Navode kako se Vlada već nakon prvih 100 dana može pohvaliti s čak dva pokrenuta postupka za utvrđivanje sukoba interesa, onaj u slučaju potpredsjednice Vlade Martine Dalić i Ine, te onaj u slučaju ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića oko 'financiranja njemu bliskih projekata iz džepa građana'.

Tragičnim smatraju i to da HDZ i Most imaju sasvim različite modele i viđenja kako postupiti u pokušaju vraćanja Ine u hrvatske ruke pa je, tvrde, potpuno nejasno što zapravo Vlada smjera i koji su njeni ciljevi, a što može samo naštetiti kompaniji i njezinim radnicima.

'Skandalozna je i činjenica kako spomenuti ministar Barišić, dokazani plagijator i lažov, i dalje ima punu podršku premijera Plenkovića, koji je ignoriranjem činjenica, ali i ignoriranjem pokretanja postupka za opoziv istog u Saboru, u potpunosti izgubio na vjerodostojnosti i autoritetu', ističu u HNS-u.

Kud zapravo plovi ovaj brod?

Ocjenjuju kako se nesposobnost HDZ-a i Mosta vidi i u činjenici da u više od godinu dana, koliko su u kontinuitetu na vlasti, nisu uspjeli promijeniti uprave velikih državnih tvrtki, čije poslovanje i dalje stoji jer nema jasnih naputaka od strane vlasnika.

'Pridodaju li se tome nesuglasice i nepovjerenje između koalicijskih partnera, alarmantna činjenica da je u posljednjih godinu s hrvatskog tržišta rada nestalo više od 60 tisuća ljudi, porezni udari na studente i sramotne izjave državnog tajnika Matka Glunčića o rezultatima PISA istraživanja i konačno rušenje kurikularne reforme, nameće se pitanje – kud zapravo plovi ovaj brod? S rastrošnim i prevelikim proračunom te kaosom na palubi, Vlada nalikuje na Titanik i samo je pitanje vremena kada će se nasukati na santu leda. Stoga, kada bismo u dvije riječi opisali aktualnu garnituru, onda bi to zasigurno bila Titanik Vlada koja opasno plovi prema potonuću', zaključuju u priopćenju.