LECH WALWSA KOD KOSOR

'Hrvatska je već trebala ući u EU'

03.12.2009 u 21:07

Bionic
Reading

Lech Walesa, čuveni vođa poljske 'Solidarnosti', dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi predsjednik postkomunističke Poljske, izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo sporim procesom ujedinjenja Europe i istaknuo da je Hrvatska već trebala biti u EU.

'Bio sam na čelu borbe za svijet koji je u stvaranju, ali sam zabrinut sporošću procesa... europsko se ujedinjenje presporo odvija', kazao je Walesa u kratkom obraćanju novinarima uoči sutrašnje konferencije 'Raspad komunizma u Europi: 1989.-2009., 20 godina poslije'.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je već trebala biti u Europskoj uniji i 'na prvi je pogled kudikamo bliže Europi nego zemlje koje su već u Uniji'. Ocijenio je da je EU nužnost te da Hrvatska i ostale europske zemlje moraju u određenim područjima predstavljati 'jedno'.

'Postoje teme, poput ekologije i gospodarstva koje se trebaju rješavati na razini cijelog europskog kontinenta', kazao je Walesa i dodao da je pred 'našom generacijom šansa za ostvarenje mira, jedinstva i dobrobiti'.

Glede konferencije o raspadu komunizma, Walesa je kazao da je 'cijeli svoj život posvetio borbi protiv komunizma'.'Drugo tisućljeće smo otvorili bez komunizma', kazao je Walesa i podsjetio na važnu ulogu pokojnog pape Ivana Pavla II.

Walesa se prije susreta s novinarima sastao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Konferenciju o raspadu komunizma organizira nevladina udruga Centar za obnovu kulture (COK).

Centar je osnovan u veljači 2009. s ciljem promicanja dostojanstva svake ljudske osobe te sudjelovanja u javnoj raspravi o svim temama od značaja za moderno hrvatsko društvo.

Na konferenciji će u petak osim Walese sudjelovati i Damian von Stauffenberg, predsjednik Obrazovne inicijative za srednju i istočnu Europu (EICEE), Robin Harris, bivši savjetnik premijerke Margaret Thatcher, Mart Laar, bivši premijer Estonije i John O'Sullivan, glavni urednik Radija Slobodna Europa.