'NISU UBIJANI, UMIRALI SU OD BOLESTI'

Ovako je Mesić 1992. govorio o Jasenovcu i Andriji Artukoviću

24.01.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, glavni je protagonist videa koji je pušten u emisiji 'Bujica' kontroverznog Velimira Bujaneca. Riječ je o snimci iz 1992. na kojoj Mesić relativizira zločine u Jasenovcu te pozitivno govori o Andriji Artukoviću, ministru unutarnjih poslova u NDH

Snimka je navodno nastala u siječnju 1992. godine. Mesić prepričava razgovor koji je vodio s Milkom Gajskim, predsjednikom sudskog vijeća u postupku protiv Artukovića u kojem je tužitelj bio Anto Nobilo.

'Tobože Jasenovac, a to su zapravo filmovi iz Dachaua i Auschwitza i što ja znam... Nema nikakvog filma. On to jednostavno nije vidio. Nije se mogao ni sablažnjavati ni bilo što protestirati', priča Mesić na prvoj snimci.

Mesić u Novskoj 1992. Autor: Youtube

U drugoj snimci tema je opet Jasenovac. Na pitanje sugovornika sa snimke je li u Jasenovcu ukopano 40 tisuća Srba, Mesić kaže: 'Trideset i osam. Samo, nemojte se zavaravati, Jasenovac je radio poslije rata još dvije godine. A u grobu ima duboko ukopanih Hrvata. Mi ćemo sad tražiti da se iskopaju one rake pa ćete vidjeti da su to domobrani i ustaše i Čerkezi… I to ćemo morati svjetsku komisiju dovesti da se vidi tko je tu', kaže.

Mesić u Novskoj 1992. Autor: Youtube

Mesić kaže kako je Tito znao da je Jasenovac 'falsifikat' te da zato spomen područje nije nikada niti posjetio. Potom pojašnjava da su u radnom logoru ljudi umirali 'od tifusa, dizenterije, od ovoga, onoga i umirali su…'  

Mesić je problema imao i zbog snimke govora pred hrvatskim iseljenicima u Australiji početkom 90-tih govori kako je Hrvatska dva puta pobijedila u Drugom svjetskom ratu, i u travnju 1941. kada je proglašena NDH i na kraju rata.

Mesić u Australiji Autor: Youtube