SPORAZUMI U UTORAK

Premijer Plenković doputovao u posjet Izraelu

23.01.2017 u 20:39

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak navečer u Izrael gdje će u utorak razgovarati o jačanju suradnje dviju zemalja s predsjednikom izraelske vlade Benjaminom Netanyahuom i drugim visokim izraelskim dužnosnicima.

Njegov radni posjet Izraelu dolazi u godini u kojoj Hrvatska i Izrael obilježavaju 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa i to je prigoda za razgovor o jačanju i modalitetima političke, gospodarske i sigurnosne suradnje.

U pratnji predsjednika vlade Plenkovića doputovao je u Izrael potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Izraela Milijan Brkić. Premijera i izaslanstvo u zračnoj luci su dočekali predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Izraelu.

Plenković će se u utorak ujutro sastati s Netanyahuom i dvojica predsjednika vlada tom će prigodom potpisati Zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Nacrt zajedničke izjave hrvatska je vlada prihvatila je na sjednici 19. siječnja. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su u studenome prošle godine dva hrvatska kanadera pomogla u gašenju požara u Izraelu.

Hrvatski premijer će se tijekom boravka u Jeruzalemu također sastati s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni