MINISTRICA ŽALAC:

'Promet i okoliš uska grla u povlačenju fondova EU-a'

23.01.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Hrvatska kroz provedbu akcijskog plana za pojednostavljenje upravljanja i kontrole Operativnog programa konkurentost i kohezija želi ubrzati povlačenje europskih sredstava i nastojat će ukloniti zaostatke i uska grla kojih je najviše u području prometa i zaštite okoliša, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac

Žalac bila je u prvom službenom posjetu Europskoj komisiji tijekom kojeg je razgovorala s povjerenicom za regionalnu politiku Corinom Cretu.

’Razgovarale smo o provedbi akcijskog plana za pojednostavljenje sustava upravljanja i kontrole Operativnog programa konkurentost i kohezija i općenito ostalih operativnih programa. Izvijestila sam je da idemo u pojednostavljivanje sustava kako bismo ubrzali objavljivanje natječaja i procedura ugovoranja’, rekla je Žalac novinarima nakon razgovora s Cretu.

Dodala je da će njezino ministarstvo kao koordinacijskog tijelo za fondove Europske unije odsada na svakoj sjednici vlade na zatvorenom dijelu sastanka podnositi izvješća o ispunjavanju prethodnih uvjeta za objavu natječaja u svakom pojedinom resoru. ‘Povjerenica je s tim iznimno zadovoljna zato što se korištenja fondova podiglo na ministarsku razinu u vladi’, rekla je Žalac.

’Prenijela sam povjerenici da ćemo inzistirati na ubrzanju objave natječaja i provedbi projekata kako bismo povukli što više od 10,7 milijardi eura koje nam stoje na raspologanju do 2023.’, kaže ministrica.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu izgradnju Pelješkog mosta. Ministrica je rekla da bi tijelo pod nazivom Neovisni pregled kvalitete (IQR), segment JASPERS-a, koji ocjenjuje projekte za financiranje europskim sredstvima, do kraja siječnja donijeti svoju ocjenu, da će nakon toga, do travnja ili svibnja Europskoj komisiji biti poslan gotov projektni prijedlog za Pelješki most.

’Nadamo se da ćemo početi s radovima već ove jeseni i da će 85 posto projekta biti financirano iz europskih fondova, čime će se potrošiti gotovo cijela alokacija za cestovnu povezanost’, kaže ministrica.

Na upit kasni li Hrvatska po nekim pitanjima u pogledu povlačanje europskih sredstava, ministrica je odgovorila potvrdno.