RADNI POSJET

Plenković otputovao u Izrael, sastaje se s Netanyahuom

23.01.2017 u 17:13

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otputovao je u ponedjeljak u posjetu Izraelu na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u godini u kojoj dvije zemlje obilježavaju 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa, a glavna tema njegovih sastanaka u Jeruzalemu bit će jačanje suradnje Hrvatske i Izraela.

Plenković će radni posjet započeti sastankom s Netanyahuom. Dvojica predsjednika vlada tom će prigodom potpisati Zajedničku izjavu o namjeri između hrvatske i izraelske vlade o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama. Nacrt zajedničke izjave Vlada Hrvatske prihvatila je na sjednici 19. siječnja 2017. godine. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su u studenome prošle godine dva hrvatska kanadera pomogla u gašenju požara u Izraelu.

Hrvatska i Izrael ove godine obilježit će 20 godina od uspostave diplomatskih odnosa i posjet Izraelu bit će prigoda za razgovor o jačanju suradnje dviju zemlja te modalitetima političke, gospodarske i sigurnosne suradnje.  U pratnji predsjednika Vlade Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Izraela Milijan Brkić.

Plenković će se tijekom boravka u Jeruzalemu također sastati s izraelskim predsjednikom Ruevenom Rivlinom i čelnicom izraelske oporbe i predsjednicom stranke Hatnuah Tzipi Livni.

Posjetit će i Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem, utemeljen 1953. godine u spomen žrtvama i svima onima koji su, riskirajući vlastite živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Ti hrabri spasioci su u Yad Vashemu dobili svoj prostor - Vrt pravednika među narodima i njihova imena su uklesana u zidove vrta, a među njima je dosad 113 Hrvata.

Hrvatska i Izrael diplomatske su odnose uspostavili u rujnu 1997., a od tada su Izrael posjetili hrvatski dužnosnici, među njima i hrvatski predsjednici Stjepan Mesić 2001., Ivo Josipović 2012. te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 2015. Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač boravio u posjetu Izraelu prošle godine.

Hrvatska predsjednica je lani tijekom posjeta nazočila svečanosti na kojoj je Branko Lustig, bivši zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz u ime hrvatskog naroda svoju nagradu Oscar, koja mu je pripala kao najboljem producentu za film ‘Schindlerova lista’ o temi holokausta, darovao Yad Vashemu.

Predsjednica je u svome govoru izrazila ‘najdublje žaljenje’ zbog svih žrtava stradalih u holokaustu u Hrvatskoj za vrijeme ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata. U dvorani sjećanja, s vječnim plamenom koji gori u spomen šest milijuna stradalih Židova, među kojima 1,5 milijuna djece, položila je vijenac i najavila izgradnju memorijalnog centra za žrtve holokausta u Zagrebu te pozvala Yad Vashem na suradnju, ‘kako bismo se mogli duboko pokloniti žrtvama svih totalitarnih režima’.