PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Predsjednica napokon zadovoljila povjerenicu, a donekle i mlade

24.01.2017 u 16:01

Bionic
Reading

Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ispunio je zahtjeve povjerenice za informiranje Anamarije Muse i na internetskoj stranici predsjednica.hr objavio sve tražene informacije sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama. Time je ovaj slučaj, potaknut netransparentnošću Ureda oko politike prema mladima na koju je prvi ukazao portal srednja.hr, nakon čak tri prošlogodišnja upozorenja povjerenice Muse dužnosnicima na Pantovčaku, stavljen ad acta - zasad. U međuvremenu, predsjednica je iznova izmijenila Odluku o Uredu predsjednice, upravo zarad mladih

Nakon što je rujanskim izmjenama Odluke o Uredu predsjednice izvorno propisani Kabinet za mlade, koji nikada nije zaživio, pregažen Vojnim kabinetom, na Pantovčaku su odlučili formalno vratiti mlade tako što su postojećem Kabinetu za društvena pitanja jednostavno pridodali 'i mladih'. U tu svrhu prionulo se posljednjoj, prosinačkoj izmjeni Odluke o Uredu predsjednice.

Opisu posla tog proširenog Kabineta pridodane su, po modelu copy-paste, dužnosti koje su bile propisane fantomskom Kabinetu za mlade još iz 2015. godine, a odnose se na izradu stručnih materijala i pripremu iz nekoliko područja politike mladih, poput podizanja razine obrazovne strukture mladih i njihove uključenosti u društvene procese, zaštite zdravlja mladih, promociju sportskih aktivnosti i zdravog života te prevenciju ovisnosti, kao i usklađivanje s Unijinim politikama mladih, osobito u odnosu na podizanje razine zapošljavanja i životnog standarda.

Andru Krstulovića Oparu, bivšeg predsjedničinog savjetnika za društvena pitanja koji se bacio u utrku za gradonačelnika Splita, na funkciji u Uredu predsjednice zamijenila je novopečena dužnosnica Renata Margaretić Urlić. Ta novinarka, likovna kritičarka i povjesničarka arhitekture, koja je na Pantovčak stigla s Prisavlja kao v.d. rukovoditeljice Programskog odjela za kulturu HRT-a, imenovana je također isključivo savjetnicom za društvena pitanja, bez spominjanja mladih, iako je njezino imenovanje nekih tjedan dana kasnilo za izmjenom Odluke o Uredu predsjednice. Tu dužnost Margaretić Urlić navela je i u netom ispunjenoj imovinskoj kartici, iako je na internetskoj stranici Ureda predsjednice ona predstavljena kao 'savjetnica za društvene djelatnosti i mlade'.

Na Pantovčaku, evidentno, imaju pune ruke posla oko usklađivanja odluka, priopćenja i izjava predsjednice Grabar Kitarović. Dosta truda uloženo je tako i u trostruko očitovanje povjerenici Musi, kojoj su u posljednjem takvom dokumentu taksativno pobrojali što sve i gdje točno objavljuju na stranici predsjednica.hr. Ujedno, povjerenicu su informirali da neke od traženih informacija ne mogu objaviti, poput informacija o korisnicima jednokratnih novčanih pomoći, jer to onemogućuje zakon o zaštiti osobnih podataka.

Zlu ne trebalo: Dodatno upozorenje Uredu

No nakon iskustva s potrebom višekratnih upozorenja Uredu predsjednice, povjerenica Musa na kraju je dodatno upozorila Ured 'na potrebu kontinuiranog ažuriranja objavljenih informacija te objavu eventualnih novih informacija'. Obavijest o tome dostavila je, osim Uredu predsjednice, glavnom uredniku portala srednja.hr Marku Matijeviću, koji je predstavkom upozorio povjerenicu na manjak propisanih informacija na stranici predsjednica.hr. Matijević je, inače, jedan od petero nominiranih za nagradu za komunikatora godine Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).

Nakon okončanja ovog slučaja, koji je u konačnici rezultirao nizom dodatnih objava i većom transparentnošću Ureda predsjednice, Matijević za tportal kaže da mu je bilo čudno to što s Pantovčaka nisu željeli odgovoriti na nekolicinu jednostavnih pitanja, od toga što je s Kabinetom za mlade do ostalih obećanja predsjednice tijekom izborne kampanje.

'Bio sam razočaran zato što je tek uz pritisak druge institucije došao odgovor i zato što jako dugo nismo imali taj Kabinet za mlade, premda je formalno postojao na papiru. Sad ga imamo, ali i dalje ne znam što radi', kaže Matijević, dodajući da bi volio da na funkciji savjetnice za društvene djelatnosti (i mlade) bude mlada osoba, ona koja je u doticaju s tom populacijom i može detaljnije svjedočiti o brojim problemima koji tište mlade u zemlji (i inozemstvu).

LGBT podstranica na predsjednica.hr? To bi bilo zanimljivo...

Osjeća li da je izvojevao pobjedu? 'Zadovoljan sam zato što su neki podaci sada vidljiviji, jednostavnije se pretražuju stranice i može se saznati tko su članovi nekih tijela na Pantovčaku. Transparentnije se objavljuju i odluke u Narodnim novinama. Ipak, postoji još puno prostora za napredak u transparentnosti, ne samo u slučaju Ureda predsjednice, nego i brojnih drugih institucija u zemlji', kaže Matijević.

Smatra li on da bi predsjednica trebala, recimo, objaviti svoju 'LGBT politiku' kao podstranicu, po uzoru na bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu?

'Mislim da bi to bilo zanimljivo za mlade. LGBT je možda potkategorija, ali mladi bi kao prioritet svakako trebali biti dodatno naznačeni na stranici, kako bi znali koju politiku Ured predsjednice vodi po njihovom pitanju. U slučaju krucijalnih problema, kao što su nezaposlenost, iseljavanje iz zemlje i reforma školstva, bilo bi bolje za sve da se to približi mlađim generacijama, koje možda neće gledati što predsjednica kaže u televizijskom dnevniku, ali na internetu bi lako mogli doći do informacija o tome za što se zalaže Ured predsjednice', primjećuje Matijević.