PROŠLOTJEDNA DRAMA

Sinčić i Bunjac se i službeno požalili Reinerovu 'nadriproceduru'

23.01.2017 u 15:42

Bionic
Reading

Zastupnici Živog zida (ŽZ) Ivan Vilibor Sinčić i Branimir Bunjac uputili su prigovore Odboru za Ustav i Poslovnik, nakon burne saborske sjednice u petak kada su Sinčića stražari iznijeli iz sabornice i Bunjcu oduzeli mobitel kojim je snimao iznošenje zastupnika Ivana Pernara (AD), a Odbor bi se o prigovorima mogao očitovati u drugoj polovici tjedna

Sinčić se, neslužbeno se doznaje, požalio Odboru da je iznesen iz sabornice bez odluke predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ), te da pripadnike saborske Straže, koji su inicijalno došli po Pernara, Reiner nije upozorio da to ne rade i u njegovu slučaju.

Pozivajući se na odredbu u Poslovniku po kojoj se stegovna mjera udaljenja sa sjednice izriče zastupniku koji svojim ponašanjem onemogućava rad Sabora, Sinčić poručuje kako svojim ponašanjem nije priječio Sabor u radu, pa nije bilo ni potrebe da ga se fizički udaljuje.

Sinčić se, navodno, obratio i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu (Most) tražeći da primjereno reagira na događaje od petka, upozoravajući ga da izbacivanje zastupnika bez povoda može biti opasan presedan.

Bunjac: Reinerova nadriprocedura

Bunjac, kojem je jedan od saborskih stražara uzeo mobitel kojim je snimao Pernarovo iznošenje, kaže kako je zbog toga Odboru za Ustav uputio žalbu, odnosno prigovor zbog 'prekoračenja ovlasti i kršenja saborskog imuniteta', te kako će zbog svega zatražiti sankcije, osim ako dobije ispriku.

Upitan od koga će tražiti ispriku, kaže kako će to biti od 'odgovornih osoba'.

Bunjac u telefonskom razgovoru svu odgovornost za događaje od petka adresira na potpredsjednika Sabora Reinera. 'Akademik Reiner je u primjeni stegovnih mjera preskočio nekoliko stepenica', tvrdi Bunjac i dodaje kako je mogao prekinuti sjednicu, a da je pozivanje Straže trebala biti krajna mjera.

Reineru zamjera način na koji je vodio sjednicu. 'Izbrojali smo da je 33 puta prekinuo zastupnike, ne samo iz Živog zida, htio je da tehnički raspravljamo o imunitetu Bože Petrova i Mire Bulja, koje je zbog klevete tužio Tomislav Karamarko, zbog samo njemu znanih razloga nije dozvolio da se govori o Ini i Molu, o Karamarku', kaže zastupnik.

Potpredsjednika Sabora proziva za 'nadriproceduru', te da se sam htio staviti u središte rasprave, a druge je priječio u raspravama. 'Radio sam dugo u nastavi, da sam tako prekidao svoje učenike i studente i izbacivao ih snosio bih stroge sankcije', poručuje zastupnik ŽZ-a.

U Živom zidu su očekivali da će Odbor za Ustav i Poslovnik poštovati Poslovnik i sastati se već u ponedjeljak, s obzirom da su mu njihovi prigovori poslani već u petak, dakle u propisanom roku od 24 sata. U Poslovniku jasno piše da je Odbor dužan dati svoje mišljenje u roku 24 sata od zaprimanja prigovora, pa s obzirom na vikend, to pada u ponedjeljak poslijepodne, tumači glasnogovornik ŽZ-a Tihomir Lukanić.

Podolnjak u Starsbourgu

No, sjednica će ipak morati pričekati koji dan jer je predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most), koji saziva sjednicu, na višednevnom službenom putu u Starsbourgu. Od Podolnjaka se u ponedjeljak komentar nije mogao dobiti, jer nije odgovorio na telefonske pozive.

Potpredsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) kaže da nema ovlasti samoinicijativno sazivati sjednicu, a uz to je i sam u petak od Odbora zatražio tumačenje može li se na prijedog kluba zastupnika skinuti oznaka hitnog postupka sa zakona koji nosi oznaku p.z.e. To se dogodilo u petak kada je Sabor, na prijedlog klubova HDZ-a i Mosta, s tri zakonska prijedloga: o nabavi i registraciji oružja, o eksplozivnim tvarima te izmjenama Zakona o oružju, skinuo oznaku hitnog postupka i zaključio da je o njima provedena rasprava u prvom čitanju.