PROSVJED U HRVACAMA

I Glasnović dao potporu svima koji su protiv 'sulude ideje'

21.01.2017 u 21:51

Bionic
Reading

Oko 200 žitelja Hrvaca i okolnih naselja okupilo se u subotu na prosvjednom skupu protiv gradnje plinske elektrane Peruča upozorivši kako bi ona izazvala onečišćenje okoliša i demografsko odumiranje Cetinske krajine u Dalmatinskoj zagori, a prosvjednicima se pridružio i saborski zastupnik Željko Glasnović.

Organizator skupa Željko Domazet je istaknuo kako se projekt gradnje termoelektrane Peruča već nekoliko godina priprema u tajnosti. 'Moramo zaustaviti tajkune i korumpirane političare u njihovom naumu da grade plinsku elektranu Peruča koja bi uništila ovo Bogom dano područje,' istaknuo je Domazet.

Rekao je kako žitelji Hrvaca i susjednih mjesta ne znaju ništa o projektu gradnje te elektrane i pozvao je lokalne i čelnike Splitsko-dalmatinske županije te predstavnike nadležnih ministarstava da izvijeste javnost o čemu se radi. 'Mi smo protiv bilo kakve gradnje plinske elektrane na području Peručkog jezera jer bi gradnja te elektrane značila kraj nas, naše djece na ovom području. Mi želimo ostati ovdje i graditi našu budućnost,' kazao je Domazet.

Saborski zastupnik Željko Glasnović je istaknuo kako on osobno daje potporu svima koji su protiv 'sulude ideje' o gradnji plinske elektrane Peruča, ocijenivši da bi se njome sustavno uništavao hrvatski narod Cetinske krajine. 'To me podsjeća na bivši sustav koji je izvršio ekocid na ovim prostorima i drugdje.

Sjećamo se azbesta, vidimo sad kakve probleme imamo u Bosanskom Brodu zbog zastarjele tehnologije. Ne smijemo staviti profit ispred najvažnijih resursa, vode i zraka,' poručio je Glasnović. Kako je početkom listopada prošle godine izvijestila tvrtka MCC, riječ je o projektu Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura, u sklopu kojeg je predviđena izgradnja četiriju elektroenergetskih objekta u Dalmatinskoj zagori - plinske elektrane Peruče, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju (kombi-kogeneracijska plinska elektrana), reverzibilne hidroelektrane (RHE) Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruča.

Projekt Vis Viva jedan je od dvaju strateških projekta na području Hrvatske objavljenih na Europskom portalu projekta ulaganja (EPPU). Taj projekt je istaknut u izvješću o provedbi ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj od 25. rujna 2015. do 31. srpnja 2016., prihvaćenom na sjednici Vlade 28. rujna prošle godine.