IVICA VILIBIĆ

'Ustavni sud ne može poništiti mišljenje da je Barišić plagijator'

21.01.2017 u 17:10

Bionic
Reading

Na izjavu koju je dao u petak rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras reagirao je prozvani predsjednik Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Ivica Vilibić

'U povodu izjave rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa u Splitu (HINA, Split, 20. siječnja 2017.) u kojoj on ocjenjuje da je 'odluka Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u vezi ministra Pave Barišića nezakonita', te da će 'uskoro Ustavni sud RH donijeti o njoj pravorijek', Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju obavještava javnost da Ustavni sud nema ovlasti poništavanja mišljenja o pojedinačnim predmetima Odbora (https://www.usud.hr/hr/nadleznost).

Naime, Odbor je predmetno mišljenje donio sukladno Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju čl. 112. st. 7. u kojem stoji da 'Mišljenja i stajališta o etičkoj prihvatljivosti ili neprihvatljivosti u razmatranim slučajevima Odbor donosi u obliku preporuka, prijedloga ili primjedbi', a što nije predmet prijave Ustavnom sudu.

Temeljem navedenih odredbi Zakona Odbor djeluje u oba svoja saziva, od 2006. godine, što je uočljivo iz mišljenja Odbora o mnoštvu pojedinačnih predmeta (https://www.azvo.hr/hr/odbor-za-etiku/odluke-odbora-za-etiku-2006-2009).', poručio je Vilibić.