PLENKOVIĆ O PRIGOVORIMA OKO INE

'Neka Bernardić odluči: je li za dijalog ili interpelaciju'

21.01.2017 u 15:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Splitu je, nakon obilježavanja 27. godišnjice osnutka HDZ-a u tom gradu, odgovorio na prozivke predsjednika SDP-a Davora Bernardića zbog činjenice da u njegovom Savjetu za otkup dionica Ine nema predstavnika oporbe

'Moraju se odlučiti jesu li za dijalog, ili za interpelaciju u Saboru. U Savjet mogu pozvati bilo koga ako smatram da je dobar, želim razgovarati na ovu temu i ovog tjedna spremno sam odgovarao na pitanja zastupnika na Aktualnom satu, kao i u drugim prigodama u javnosti. Njihove sugestije su dobrodošle', kazao je Andrej Plenković.

Upitan o SDP-ovom i HNS-ovom predloženom modelu za otkup polovice Ine, odgovorio je da će svi formalni prijedlozi biti razmotreni, no on se i dalje zalaže za prodaju 25 posto minus jedne dionice HEP-a.

'Još uvijek držim da je to najbolji, najrealniji i najučinkovitiji model za generiranje sredstava, a i dobar signal za kvalitetnije i transparentnije upravljanje HEP-om, gledajući rezultate energetskih kompanija koje su nakon IPO-a i limitirane privatizacije imale kvalitetnije poslovanje i bolje rezultate. Ovaj model štiti nacionalne interese i hrvatskoj državi daje dominantnu ulogu u obje energetske kompanije, odnosno sva korporativna prava na najvišoj svjetskoj razini. Odgovorno stojim iza njega, a konačnu odluku donijet ćemo racionalnom i cjelovitom metodom usuglašavanja. Nadam se da ćemo imati konsenzus', dodao je Plenković.

Novinari su ga upitali i oko neslaganja dijela vrha HDZ-a, pa je kazao da 'kao velika stranka HDZ ima ljude koji se bave pojedinim temama i iznose svoje stavove'. On će ih sve saslušati, ali zasad ga nijedan model - pa ni oni koje su 'naznačili kolege iz HDZ-a', nije oduševio više od njegovoga. Najavio je i susret sa sindikalcima iz HEP-a.

Komentirajući izbacivanje iz sabornice zastupnika Živog zida Ivana Pernara, Plenković je pred HDZ-ovcima u dvorani kazao da će se argumentima suprotstavljati onima koji 'šire demagogiju rušilačkom logikom'. U izjavi za novinare pozvao ga je da respektira institucije u koje je izabran temeljem volje birača.

'To podrazumijeva ustajanje kad se intonira hrvatska himna, respekt prema Poslovniku Sabora i njegovom predsjedavajućem, kulturu dijaloga i komunikacije. Osobno sam spreman argumentima se suočiti sa svim oponentima, koji imaju pravo na stav i način njegove artikulacije, ali držeći se procedure i mjere. To je važno u demokraciji. Politika smanjivanja tenzija i podjela, koju sam vrlo jasno promovirao u kampanji, naišla je na plodno tlo i s njom ću nastaviti jer je u mojoj prirodi', zaključio je Plenković.

Na stranačkom skupu povodom godišnjice osnutka splitskog HDZ-a dao je do znanja da i dalje stoji iza svih svojih ministara, pa tako i Martine Dalić i Pave Barišića, prozvanih zbog sukoba interesa. Plenković i cijela niska njegovih ministara i suradnika dali su podršku stranačkim kandidatima za župana i gradonačelnika Splita, Zlatku Ževrnji i Andru Krstuloviću Opari.