DUGA POVIJEST

Pogledajte najpoznatija izbacivanja iz Sabora

20.01.2017 u 16:18

Bionic
Reading

Izbacivanje Ivana Pernara, zastupnika Abecede demokracije, iz Sabora nije prvo koje se dogodilo na Markovu trgu. Pamti povijest visokog doma niz takvih slučajeva, a Pernarov će svakako ostati upamćen kao prvi koji se prenosio uživo putem društvenih mreža, ali i prvi u kojem je saborska straža morala doslovno iznijeti zastupnika iz sabornice

Pernar je tako dobio traženu pažnju, a Sabor novo poglavlje u knjizi izbačenih. Među legendarnim izbacivanjima svakako su ona nezavisnog, danas pokojnog zastupnika Ive Lončara. Njega je tadašnji predsjednik Sabora Zlatko Tomčić u nekoliko navrata izbacivao iz Sabora, a isto se događalo kada ga je mijenjao Mato Arlović.

Najpoznatija situacija datira iz 2001. godine, a tada je intervenirala saborska straža i izvela Lončara. Pozivajući se na Poslovnik, Arlović je Lončaru višekratno oduzimao riječ dok je on žestoko kritizirao izbor članova Odbora za informatizaciju i medije. No kako je Lončar inzistirao na tome da kaže sve što je naumio, Arlović je zatražio da napusti sabornicu, a kad zastupnik to nije učinio, predsjedatelj je pozvao stražu da ga udalji.

Na kraju je Lončar ipak napustio sabornicu, rekavši novinarima da je to učinio 'isključivo zato da ljudi iz straže ne izgube kruh'. Ispred sabornice s Lončarom su se solidarizirali Zlatko Kramarić, predsjednik LS-a, rekavši: 'Svi smo mi Ivo Lončar', te Anto Kovačević (HKDU), koji je parafrazirao Slobodana Miloševića rečenicom: 'Nitko ne smije da te bije.'

HDSSB-ovci naslijedili Lončara

'Nisam ja vaša budala i neću vam dopustiti da radite dok ne kažem svoje', rekao je 2010. godine zastupnik Ivan Drmić (HDSSB) potpredsjedniku Sabora Ivanu Jarnjaku (HDZ). Drmić se sukobio s njim i Borom Grubišićem jer Grubišiću nije htio dati riječ u ime Kluba HDSSB-a. Natezanje je potrajalo i Drmić je rekao da će ga morati iznijeti. To se ipak nije dogodilo te je napustio sabornicu šetajući u pratnji straže, a predsjedniku Sabora Luki Bebiću, koji se vratio u dvoranu nakon stanke, dobacio je: 'Što si stariji, to si gori.'

YouTube Autor: YouTube

Godinu kasnije tadašnji HDSSB-ov saborski enfant terrible Dinko Burić dignuo je živac predsjedajućem Vladimiru Šeksu pa ga je izbacio iz sabornice. Nakon što je Burića straža udaljila iz velike vijećnice, isto se dogodilo njegovom stranačkom kolegi Zoranu Vinkoviću. Svađa je kulminirala kada je Burić kazao da je upravo Šeks, mimo odluke Sabora, promijenio tekst ustavnih promjena. Tražio je od njega ostavku i pozvao ga da se povuče iz politike.

YouTube Autor: YouTube

'Pozivam vas da se što prije povučete s političke scene jer je sve očitije da gubite kompas i time nanosite sve veću štetu sebi i cijeloj zemlji', kazao je Burić. Šeks mu je objasnio kako nije on samovoljno izdao pročišćeni tekst, već da ga je jednoglasno ustvrdio Odbor za Ustav.

Reiner voli izbacivanja

Aktualni potpredsjednik Sabora u prošlom, najkraćem u povijesti, sazivu bio je predsjednik i tada je u svega nekoliko mjeseci izlazna vrata pokazao SDP-ovcima Peđi Grbinu i Nenadu Staziću te nezavisnom Stipi Petrinu. Razlozi su uvijek bili kršenje i zlouporaba Poslovnika. Tako je Stazić izbačen jer je prozvao Ružicu Vukovac. Kada je krenuo izlaziti, vladajući su mu zapljeskali, a novinarima je kazao: 'Izbačen sam iz Sabora opet zbog istine.

'Peđi Grbinu pokazao je 'crveni karton' jer se nije držao teme koju je najavio njegov klub, a s njim su se solidarizirali svi SDP-ovci koji su u tom trenutku bili u sabornici. Prije nego li će se raspasti vlada Tihomira Oreškovića Reiner je iz Sabora izbacio nezavisnog Stipu Petrinu. Petrina je Miri Bulju (Most) rekao je da boluje od nepoznate dijagnoze, nakon čega ga je Reiner izbacio i zabranio mu da govori do kraja dana. Petrina je potom nakratko napustio sabornicu, ali se već nakon minute vratio i sjeo na svoje mjesto.

Youtube Autor: Youtube