EX PREMIJER-PIRAT

Milanović priznao da ilegalno skida filmove, Hribar ga je malo naribao

20.01.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Davor Jurkotić iz emisije 'U zdrav mozak', kojom sije strah i trepet među slavnima i poznatima, posebno političarima lažno se predstavljajući i nudeći im poslovnu suradnju, u posljednjoj epizodi uspio je spačku podvaliti i bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, koji mu je u razgovoru priznao da krši zakon

Naime, razgovor bivšeg premijera Zorana Milanovića i Davora Jurkotića u jednom trenutku skrenuo je na filmove, gdje je opušteni Milanović ispalio da filmove gleda s piratskih aplikacija. Nakon što mu je Jurkotić rekao da je to kazneno djelo, bivši premijer počeo se izvlačiti: 'A što ako nije moja aplikacija, što ako nije moj iPad?' A potom i opravdati, rekavši da nije više od dva puta krivo parkirao u životu i da je čovjek koji poštuje zakone. Međutim, ostala je gorka spoznaja da bivši premijer ne cijeni posebno zaštitu intelektualnog vlasništva.

You Tube Izvor: Društvene mreže / Autor: You Tube

Hrvoje Hribar iz Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u izjavi za tportal kaže da 'gospodin Milanović ima neku karmičku nevolju s tajnim snimanjima'. Posjetimo, Hribar aludira na sastanak s braniteljima prije prošlih izbora, kad su ga izjave koje su tada također tajno snimljene, po mišljenju mnogih, stajale pobjede na izborima.

Ravnatelj HAVC-a potom je kratko pun gorčine komentirao i otvoreno priznanje krađe intelektualnog vlasništva. 'A Hrvatska ima (kao Milanović s tajnim snimanjima) barem jednaku nevolju s osjećajem dostojanstva druge osobe, osobito ako je to autor, ta uhljebnička nevolja po sebi – kako je vide vlasti, a sve više i nedoumni bijesni gladni puk', rekao nam je Hribar odgovarajući na pitanje koju je poruku zapravo svojim priznanjem odaslao u javnost bivši premijer.

Poštovanje intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj nalazi se na iznimno niskoj razini. Milanovićevo priznanje da gleda filmove na piratskim aplikacijama dolazi u jeku afere o plagijatu ministra obrazovanja Pave Barišića koji unatoč svim dokazima odbija priznati da je počinio krađu te tvrdi da se radi o manjoj omašci te da je zapravo riječ o političkoj hajci.