VLASNICI OBEĆALI

Uklonit će se bezobrazna divlja gradnja u srcu Splita

16.02.2017 u 16:30

Bionic
Reading

Splitske gradske vlasti, inspekcije i konzervatori digli su se na noge nakon otkrića bespravne gradnje u strogom centru grada, u srcu Dioklecijanove palače: naslonjena na njen antički zid, ondje je niknula neugledna 'konoba'. Kuriozitet je, međutim, da su njeni vlasnici radnici tvrtke 'Hippos', koja već desetljećima upravlja svim gradskim tržnicama i ribarnicama

Nije poznato otkad se famozna konoba nalazi usred zaštićene gradske jezgre, budući da je skrivena u unutrašnjem dvorištu jedne zgrade, a ne može se precizno ni utvrditi na čijem zemljištu se nalazi - radnici Hipposa jednostavno su procijenili da je ničije, pa su sebi uredili prostor u kojemu su organizirali druženja i marende. Što je dosta zgodno, jer se nekoliko metara dalje nalazi i službeni prostor ove tvrtke, unajmljen od Grada Splita.

Devastaciju prvoklasne i zaštićene svjetske baštine ovog tjedna otkrila je Slobodna Dalmacija, nakon čega je nastala uzbuna u nadležnim službama; Dioklecijanova palača već godinama je pod pritiskom raznih bespravnih intervencija, no odavno nije zabilježen pothvat u kojemu je izgrađen cijeli jedan objekt. A posebno bezobrazno zvuči podatak da  njegovi autori dolaze iz tvrtke koja već desetljeće i pol obilno zarađuje crpeći gradske resurse.

Hippos je, naime, tvrtka koju su osnovali bivši direktori gradskih tržnica, a početkom dvijetisućitih (za vrijeme gradonačelnika Miroslava Buličića) dobila je desetogodišnju koncesiju upravo za sve gradske tržnice i ribarnice. Potom je, u vrijeme Željka Keruma, koncesija produljena za dodatnih deset godina.

Radi se o vrlo unosnom biznisu: od godišnjeg prihoda koji premašuje 15 milijuna kuna u splitsku gradsku blagajnu uplaćuje se sedam posto, dok se čista dobit za vlasnike kreće oko tri milijuna kuna godišnje. Istodobno, građani i struka već dulje vrijeme prosvjeduju zbog komunalnog kaosa, prije svega na Glavnom pazaru, kao jednom od simbola i turističkih atrakcija Splita.

Uglavnom, u Hipposu su preuzeli odgovornost za devastaciju Dioklecijanove palače i obećali riješiti problem u roku od tjedan dana. Barem tako preko tportala obećava jedan od suvlasnika tvrtke Jozo Šimundža:

'Radnici su sami očistili zapušteni prostor i uredili prostoriju u kojoj su napravili kuhinju, ne znam kako je to uopće dospjelo u javnost jer se do 'konobe' može prići jedino helikopterom. Baština nije narušena, ali odmah ću dati nalog da se sve ukloni i vrati u prvobitno stanje. Pozvat ću konzervatore da nadgledaju rušenje', obećava Šimundža.