ZVONIMIR MRŠIĆ

'Farbanjem tunela nećemo osvijetliti njegov kraj'

Bionic
Reading

Rasprava 'Voditi državu kao tvrtku ili tvrtku kao državu', u kojoj su sudjelovali neki od vodećih hrvatskih gospodarstvenika s iskustvom u politici te koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić koji je u politiku došao iz gospodarstva, skrenula je na vruću hrvatsku temu korupcije, neodgovornosti i nekonkurentnosti

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a i jedan od gostiju panela, kazao je kako su niske plaće u državnoj upravi, posebice ministara, jedan od razloga neučinkovitosti državne uprave i, shodno tome, korupcije.

Ministri koji upravljaju milijardama kuna moraju imati plaću od 50 ili 70 tisuća kuna mjesečno, rekao je Mudrinić, dodajući da treba uspostaviti sustav kontrole i odgovornosti.

Sudionici rasprave


Mršić se s time nije složio, kritizirajući privatne tvrtke i navodeći nekoliko aktualnih afera poput Skladgradnje kao primjer netransparentnog poslovanja. Nije ostao dužan niti političarima, za koje je rekao da razmišljaju o samo tri stvari – 'izborima, kamenu temeljcu i vrpci koju treba prerezati'.

'Farbanje tunela neće pomoći da ugledamo svjetlo na njegovom kraju', poentirao je Mršić

Neodgovorna Vlada uvodi harač

Dražen Mavrić, direktor Nove TV, na početku rasprave je iznio mišljenje da državu treba voditi kao tvrtku, a ključan je izbor ljudi, odnosno vođa koji kreiraju sustav.

'Iako se država i tvrtka negdje preklapaju, postoje razlike', nadovezao se Matko Bolanča, direktor Plive, napominjući da je država regulator.

Prvi zadatak tvrtke ili države, prema Mudriniću, mora biti postavljanje cilja koji bi trebalo provesti u određenom roku.

'Da je, primjerice, Vlada imala više odgovornosti, ne bi uvela harač i trošarine na mobitele. Ne znamo kamo idemo, pa kad nam fali kuna, uvedemo nove poreze', rekao je Mudrinić.

Mršić je raspravu iskoristio da ukaže na odgovornost ministra Kalmete za afere u njegovom resoru.

'Kalmeta se izjavom da ne osjeća odgovornost jer ima veliki resor i ne može znati sve što se događa odriče i buduće odgovornosti', izjavio je Mršić.