MIŠLJENJE O RADU U TURIZMU

'Rad bez slobodnog dana za smiješnu satnicu od 17 do 19 kuna'

19.01.2017 u 14:54

Bionic
Reading

Portal MojPosao proveo je anketu o zanimanju za rad u turizmu na više od 1.200 sudionika, od kojih 27 posto u tom sektoru vidi dobru priliku za dodatnu zaradu, a 26 posto priliku za trajno zapošljavanje

Podjednak broj anketiranih - 26 posto, posao u turizmu vidi kao zadnju opciju, ako ne pronađe drugi posao dok 21 posto posao u turizmu ne zanima.

"Za sezonski rad bitna je fizička i mentalna spremnost. Iscrpljuju te do krajnjih granica, bez slobodnog dana za, kada se na kraju sve zbroji, smiješnu satnicu od 17 do 19 kuna", komentar je jednog od ispitanika u istraživanju. Tu su i komentari tipa "radno vrijeme non-stop, isplata dogovorene plaće upitna, nema adekvatnog smještaja i drugog".

Od onih koje posao u turizmu zanima i u njemu vide priliku, s portala MojPosao prenose komentar ispitanika koji je, kako kaže, djelomično sam financirao studij radom tijekom četiri ljetne sezone, "a sad se po završetku studija vraća i na petu, kako bi financirao odlazak iz Hrvatske".

Kao dobru priliku za trajno zapošljavanje, jedna ispitanik komentira da je "turizam budućnost, samim time i prilika za dugoročno zapošljavanje i napredovanje".