OCJENA GONGA

'Jandroković vrši pritisak na Povjerenstvo za sukob interesa'

19.01.2017 u 13:03

Bionic
Reading

GONG je u četvrtak ocijenio da izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je kritizirao odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić - predstavljaju nedopustivi politički pritisak na rad te institucije

"Izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora kojima daje instrukcije Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa kako tumačiti i primjenjivati Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te pritom dodatno prijeti sužavanjem ovlasti Povjerenstva kroz izmjene Zakona, predstavljaju nedopustivi politički pritisak na rad ove samostalne i neovisne institucije. Radi se o praksi koja je u suprotnosti s demokratskim standardima te ujedno predstavlja kršenje odredbi Zakona", ocjenjuje GONG u priopćenju.

Podsjećaju da Zakon ustanovljuje Povjerenstvo kao "stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje obavlja poslove iz svog djelokruga rada i nadležnosti, određenih ovim Zakonom" te jasno propisuje da je "zabranjen je svaki oblik utjecaja na rad Povjerenstva koji bi mogao ugroziti njegovu samostalnost i neovisnost u donošenju odluka iz njegovog djelokruga rada."

Pozivaju pripadnike političke elite da svoja tumačenja Zakona i razmišljanja o sadržaju pojedinih odluka ne iznose u javnosti "s ciljem narušavanja ugleda Povjerenstva i povjerenja građana u njihov rad, čime istodobno vrše neprimjeren pritisak". Jedina mjesta za osporavanje odluka Povjerenstva su, poručuju iz GONG-a, upravni sudovi te u krajnjoj instanci Ustavni sud.

"Podsjećamo hrvatsku javnost da smo već imali zakon skrojen prema željama političara i Povjerenstvo u kojem su sjedili političari. Hrvatska se politička elita tom prilikom pokazala ili nesposobnom, ili nevoljnom samostalno razviti kvalitetan etički sustav u politici. Imajući na umu da način na koji je Povjerenstvo unaprijedilo standarde obavljanja javnih dužnosti može biti uzor drugim institucijama, potrebno je promisliti o daljnjem širenju, a ne sužavanju njihovih ovlasti. Ili, da se poslužimo hrvatskim građanima dobro poznatom rečenicom - "Neka institucije pravne države rade svoj posao"", poručuje GONG u priopćenju.

Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković kritizirao je u srijedu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da pokrene postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić zbog mogućnosti da se nalazi u potencijalnom sukobu interesa u slučaju otkupa dionica Ine od MOL-a, ustvrdivši da tako ekstenzivno tumačenje sukoba interesa onemogućuje političkim dužnosnicima da se bave svojim poslom.

Sukob interesa je onda kada je netko zloupotrijebio svoju javnu poziciju za privatni interes. Postoji li potencijalni sukob interesa, koji nije konzumiran i zbog kojega odgovorne osobe dovodimo u situaciju da ne mogu donositi ozbiljne političke odluke, onda Hrvatska ima problem, izjavio je Jandroković.

"Tako definirano poimanje potencijalnog sukoba interesa umnogome otežava ljudima ozbiljno bavljenje politikom. Ako analizirate situaciju svih 151 zastupnika u Hrvatskom saboru, pa i većinu državnih dužnosnika, ako će se ovako ekstenzivno tumačiti potencijalni sukob interesa bojim se da se onda nitko više neće moći baviti ničim", rekao je.