NAPAD NA HOO

Mateša oprao Bulja: On je neinformiran

19.01.2017 u 12:29

Bionic
Reading

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) poslao je u četvrtak Hini priopćenje u kojem reagira na istup saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja na jučerašnjoj sjednici Sabora na kojoj ga je optužio za netransparentno trošenje sredstava iz državnog proračuna

Zatečeni smo iznošenjem netočnih informacija i potpunim nepoznavanjem materije saborskog zastupnika Mosta Mire Bulja na sjednici Sabora 18. siječnja. Na neprofesionalan način i za Sabor Republike Hrvatske neprimjerenim rječnikom govorio je o najvišoj hrvatskoj sportskoj udruzi, Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), instituciji koja je svoje međunarodno priznanje stekla prije 25 godina i time hrvatskim sportašima omogućila nastup na olimpijskim igrama pod vlastitim stijegom. Slobodni smo iznijeti nekoliko činjenica i pojašnjenja kako bi, prije svega neinformirani saborski zastupnik Bulj, ali i cjelokupna hrvatska javnost, dobili relevantne informacije", kaže se u priopćenju HOO-a u kojem stoji da HOO ima jasno propisane i javno dostupne Kriterije za vrednovanje sportskih programa nacionalnih sportskih saveza temeljem kojih vrednuje i financira sportske programe saveza.

"HOO, kao najviša nevladina nacionalna sportska udruga, doznačava sredstva svojim članovima temeljem Programa javnih potreba sporta državne razine i financijskog plana HOO-a koji svake godine usvaja Skupština HOO-a. Taj je Program za 2017. godinu dobio suglasnost Središnjeg državnog ureda za sport. Program za 2016. godinu realiziran je u potpunosti, zahvaljujući dobroj suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te kasnije i Središnjim državnim uredom za šport. To znači da je HOO u cijelosti doznačio sva planirana sredstva svojim članovima, i to dinamikom kojom ih je dobivao", rečeno je u priopćenju i ističe da HOO posluje pozitivno i da ne prijeti nikakva blokada hrvatskom sportu.

"U slučaju Sportske televizije, čiji je osnivač i vlasnik, HOO je jamac za tri i dužnik za jednu kreditnu partiju u ukupnom iznosu od cca. 35 milijuna kuna. U Programu javnih potreba sporta državne razine i financijskom planu HOO-a za 2017. godinu planirana je, kao i prethodnih godina, stavka Promicanje sporta putem medija, a Skupština, kao najviše upravljačko tijelo HOO-a, usvojila je taj Program. Sredstvima s te stavke, koja potiču u potpunosti iz vlastitih a ne iz javnih izvora, HOO podupire rad Sportske televizije. Sportska televizija nije sastavni dio Programskog i financijskog izvješća HOO-a, jer se radi o trgovačkom društvu s ograničenom odgovornošću i kao takvo može biti samo predmet nadzora Ministarstva financija, što je 28. rujna 2016. godine svojom presudom potvrdio i Visoki upravni sud RH", stoji u priopćenju HOO u kojem se naglašava da je HOO programsko i financijsko izvješće za 2014. godinu predao Saboru 7. srpnja 2015. godine, a za 2015. godinu 29. travnja 2016. godine.

"Po dostupnim podacima, HOO je jedini nacionalni olimpijski odbor u Europi o čijem godišnjem izvješću glasa parlament, a i jedina od pet krovnih nacionalnih sportskih udruga u Hrvatskoj koja podnosi izvješće Saboru, iako se svih pet udruga financira na isti način. Izražavamo ovim putem zabrinutost i začuđenost da saborski zastupnik Bulj nije na svom radnom mjestu, u Saboru, zatražio informaciju o predanom izvještaju. HOO se financira najvećim dijelom kroz prihode od igara na sreću koji čine otprilike 91 posto ukupno planiranih prihoda HOO-a za 2017. godinu.

Planirane bruto plaće 55 djelatnika HOO-a za 2017. čine svega 6,38 posto ukupnih prihoda, a dio tih plaća financiraju Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora i Europski olimpijski odbori. Podatak da djelatnici HOO-a 'imaju plaće i koeficijente veće nego državni dužnosnici, nego premijer, nego saborski zastupnici' nije točan, jer djelatnici HOO-a sa stručnom spremom koju ima i saborski zastupnik Bulj imaju puno manju plaću od one saborskog zastupnika, a koja se u potpunosti financira iz Državnog proračuna", navodi se u priopćenju i naglašava da o radu HOO-a najbolje govore sportski rezultati.

U mandatu sadašnjeg vodstva HOO-a (2004.-2016.) hrvatski su sportaši osvojili ukupno 33 olimpijske medalje, dok su u prijašnjem mandatnom razdoblju 1999.-2004. osvojili 11 olimpijskih odličja. Olimpijci su kroz višegodišnje razdoblje bili korisnici olimpijskog programa HOO-a koji im je omogućio kvalitetne pripreme za nastup. Olimpijskim medaljama treba pridodati i stotine svjetskih i europskih medalja u svim uzrastima, jer se kroz HOO financiraju i pripreme i nastupi reprezentativaca u svim sportovima.

"Saborskom zastupniku Bulju u dobroj namjeri preporučujemo da pročita dosadašnja izvješća HOO-a. Saznat će da HOO sustavno brine o sportašima svih dobnih i rodnih kategorija, financijski potpomaže lokalne sportske zajednice s kojima organizira i Olimpijski festival dječjih vrtića te provodi niz projekata za dobrobit hrvatskog sporta. Izjave saborskog zastupnika Mire Bulja u kojima poziva Središnji državni ured za sport da 'spasi hrvatski sport od Hrvatskog olimpijskog odbora' te govori o tome da HOO ne poštuje Zakon o sportu, štoviše, da uništava hrvatski sport, primjer su 'nesportskog' ponašanja i ne temelje se na činjenicama. Predlažemo da se gospodin Bulj u budućim istupima posluži relevantnim i točnim informacijama o poslovanju HOO-a i zakonskim okvirima, koje HOO, kako bi osigurao javnost rada, objavljuje na www.hoo.hr.", zaključuje se u priopćenju HOO-a.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj u srijedu je u Saboru ustvrdio kako Hrvatski olimpijski odbor kao krovna institucija ne poštuje zakone RH te ne doznačava sredstva nacionalnim savezima koji imaju velike uspjehe u međunarodnom sportu. "Država doznačava sredstva HOO-u koji je osnovao sportsku TV koja je dovela do mogućnosti da se blokira račun HOO-a, zadužujući 67 milijuna kuna, a sada se taj dug popeo na 77 milijuna kuna. Prijeti blokada hrvatskom sportu", rekao je Bulj i zamjerio što HOO Saboru nije dostavio izvješće za 2014. te se zapitao kako je moguće da u HOO-u koji se financira iz proračuna imaju plaće i koeficijente veće nego državni dužnosnici, premijer ili zastupnici... "Pozivam Središnji ured za sport koji vodi poznata legenda Janica Kostelić da se poštuje Zakon o sportu kako u HOO-u tako i HNS-u a ne da određene skupine javni novac koristi u privatne svrhe", rekao je Bulj.