MVEP POTVRDIO AKCIJU

Predsjednica se oglasila o istrazi curenja depeše

19.01.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je za tportal da je ministar Davor Ivo Stier danas izvijestio premijera Andreja Plenkovića da je u srijedu pokrenuta istraga o curenju zaštićenih podataka vezanih uz bilješku o posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u. Istovremeno, iz Ureda predsjednice poručuju da predsjednica podržava istragu

'Od samog početka intencija je predsjednice, u dogovoru s njenim sugovornicima, da se o imenima i sadržaju sastanaka ne govori pred javnosti, nego s onima s kojima predsjednica o tome treba razgovarati, a to su premijer i ministar vanjskih poslova. Predsjednica podržava i pozdravlja tu istragu', rečeno je tportalu danas u Uredu predsjednice.

Nakon što je na jutrošnjoj sjednici Vlade najavio osnivanje Savjeta za vraćanje Ine u hrvatske ruke i otkup MOL-ova udjela, premijer Andrej Plenković nije objasnio zašto u Savjetu nema potpredsjednice Vlade Martine Dalić, no otkrio je da je ministar Stier naredio istragu puštanja depeše u medije.

Plenković je na konferenciji za medije nakon sjednice odgovorio i na pitanje odustaje li od modela da se dionice otkupe prodajom 24 posto dionica HEP-a.

'Ja i dalje, od svega što čujem, mislim da je model koji smo predstavili i dalje najbolji, najčišći i u smislu generiranja potrebnih sredstava i najjasniji. Želim pokazati otvorenost za sugestije. Riječ je o kompliciranoj i sofisticiranoj transakciji. Ovaj model je na stolu, ali želim saslušati i druge i ideje i modele', kazao je.


'Svi članovi Vlade su uključeni u ovaj proces, Dalić je sudjelovala u svim razgovorima do sada, sudjelovat će se i u daljnjim aktivnostima. Dogovorili smo se da je ovo najprimjereniji model', pojasnio je ne odgovorivši konkretno na pitanje zašto je izostavljena.

Što se tiče komunikacije s mađarskom stranom, ona postoji, kazao je. 'Mi smo Vlada koja je u kratkom roku obavila i razgovor s Upravom Ine. Nakon formiranja Savjeta dijalog će se nastaviti. Prvi razgovori već idućeg tjedna', dodao je premijer.

Na pitanje o depeši iz hrvatskog veleposlanstva u SAD-u o posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je objavljena u pojedinim medijima, Plenković je rekao kako je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier već pokrenuo istragu o tome.

'Krajnje je neuobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima. Stier je naredio istragu da se vidi kako su te informacije završile u medijima. U način na koji je komuniciran posjet SAD-u ne bih ulazio', kazao je.