PREPORUKA ZA SIBIRSKI VIKEND

'Štampar' objavio mjere zaštite od hladnoće

19.01.2017 u 11:48

Bionic
Reading

Izbjegavanje izlaganja hladnoći, osobito gerijatrijskih bolesnika oboljelih od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti, te rad na otvorenom i aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje, neke su od preporučenih mjera zaštite zdravlja starijih osoba koje je u četvrtak objavio Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" upozorava da starije osobe gube osjet za promjenu temperature, pa im preporučuje dodatni oprez.

U vrijeme zimskih mjeseci nužno je učestalije kontaktirati stariju osobu, koja uvijek uz sebe mora imati osobne podatke i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti. Starije osobe uslijed sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja, nedostatne fizičke aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, osobito osjetljivu na hladnoću.

Preporuča se izbjegavanje izlaganja hladnoći, posebno u ranojutarnjim i noćnim satima. Prilikom izlaska preporučeno je odjevanje slojevite, ne preuske odjeće, te tople i komotne obuće, kao i izbjegavanje kretanja po zaleđenim površinama. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu kožu, a pri utopljenju izrazito crvenu kožu, treba se javiti liječniku opće medicine.

U organizam je nužno unositi dovoljno tekućine, toplih čajeva ili juha, a izbjegavati alkohol i više od dvije šalice kave dnevno. U slučaju pojave drhtavice kod predugog izlaganja hladnoći, nužan je hitan povratak u unutrašnji prostor. Starije osobe sklone oticanju nogu trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu, stoji u priopćenju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".