TAJNA DEPEŠA

Što otkriva diplomatska bilješka o posjetu predsjednice SAD-u?

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se tijekom posjeta Sjedinjenim Državama s vodstvom Pentagona te senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnicima Louom Barlettom i Rickom Santorumom te admiralom Jamesom Stavridisom, pokazuje diplomatska bilješka koja je iz veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu 17. siječnja poslana u Ministarstvo vanjskih poslova te u Ured premijera, MORH, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost i kabinet ravnatelja SOA-e

U bilješci, koju posjeduje Večernji list, a koju je sastavio Nikica Kopačević iz veleposlanstva Hrvatske u SAD-u i odobrio hrvatski veleposlanik u SAD-u Josip Paro, detaljno se navode imena i funkcije sugovornika te teme razgovora, ali i specificira da je bila riječ o radnom posjetu predsjednice, koji je trajao od 1. do 7. siječnja, kako bi 'iskoristila prigodu koju pruža razdoblje tranzicije između dvije administracije', a Jutarnji list doznaje i da su ostvareni kontakti i s generalom Jamesom Mattisom, koji se spominje kao budući ministar obrane SAD-a.

Prema toj bilješci, predsjednica se, pored ostalih, sastala s republikanskim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonom te njegovim stranačkim kolegom s Floride Marcom Rubiom, ali i republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao kandidaturu izabranog predsjednika Donalda Trumpa, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School, jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu te s jednim od kandidata za državnog tajnika admiralom Jamesom Stavridisom, nekadašnjim vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga u Europi.

Sastala se i s izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom te višim suradnikom u Centru za transatlantske odnose Sveučilišta John Hopkins Edwardom Josephom te sa Zalmayom Khalilzadom, američkim veleposlanikom i čestim komentatorom u medijima koji je blizak budućem predsjedniku, navodi se u diplomatskoj bilješci.

Što sve brine predsjednicu?

U sastancima je Grabar Kitarović raspravila o vanjskoj i sigurnosnoj politici predsjednika Trumpa, kao i očekivanjima od novog odnosa SAD-a s Rusijom te sugovornicima 'nametnula RH kao pouzdanog partnera i saveznika SAD-a, ključnog za suradnju sa zemljama Jugoistočne Europe', a 'o ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO i EU pravilima, predsjednica Republike osobno će izvijestiti najviši državni vrh'.

Iskazala je i zabrinutost stanjem u BiH i nefunkcioniranjem Daytona te upozorila na sigurnosnu prijetnju koju 'predstavlja jačanje islamskog radikalizma i povratak stranih boraca', a zabrinutost izaziva i oštra retorika Srbije te etiketiranje Hrvatske 'kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici'. Predsjednica je upozorila i na opasnosti koje mogu proizaći u Jugoistočnoj Europi ako međunarodna zajednica, a posebno SAD, maknu s nje fokus te je, između ostalog, raspravljala i o inicijativi Tri mora.

Razlog zbog kojeg predsjednica i njezin tim nisu odavali imena svih sugovornika za vrijeme njezina posjeta Americi preporuka je ljudi koji su bliski Donaldu Trumpu, a obnašat će visoke funkcije u budućoj administraciji, da prije inauguracije izbjegavaju kontakte sa stranim državnicima ili ako do tih kontakata dođe, da se oni javno ne obznanjuju, piše Jutarnji list koji je također u posjedu bilješke. Dodaje i da su američki sugovornici Grabar Kitarović upoznati i sa slučajem šestorke optužene u Haagu te na opasnost i moguće dalekosežne posljedice možebitnog potvrđivanja udruženog zločinačkog pothvata ne samo za Hrvatsku, nego i međunarodno pravo.

U razgovorima se dotakla i pitanja ukidanja viza za hrvatske građane te potpisivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om jer je Hrvatska jedina članica EU-a koja to nije regulirala s Amerikom, a razgovaralo se i o ulaganjima u LNG terminal na Krku te su američki sugovornici upoznati i s planovima modernizacije Hrvatske vojske.

Predsjednica u druženju s najužim timom

Dok su Večernji list i Jutarnji list objavljivali diplomatsku bilješku o njezinu posjetu SAD-u kojim je dignula mnogo bure u javnosti i zainteresirala i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica se na svojem Facebooku pohvalila fotografijama iz, ako je suditi po interijeru, zagrebačkog restorana Sofra u kojem je večerala sa svojim timom uz komentar: 'Druženje s mojim najužim timom. Domovini vjerni!'

S Grabar Kitarović su se na večeri družili predstojnica Ureda predsjednice Anamarija Kirinić, pročelnica Kabineta predsjednice Natalija Hmelina, savjetnica predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, savjetnik predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, savjetnik predsjednice za unutarnju politiku Mate Radeljić, savjetnik predsjednice za gospodarstvo Marko Jurčić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, savjetnik predsjednice Vito Turšić, glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić, posebni savjetnik predsjednice Mate Granić, posebni savjetnik za branitelje Ante Deur i Tomislav Madžar, njezin bivši povjerenik za mlade i sport, koji je sudjelovao i u njezinoj predsjedničkoj kampanji, a razriješen je krajem listopada 2015. s obzirom na to da se posvetio daljnjem radu u izbornoj kampanji HDZ-a.