ZBOG ORKANSKE BURE

Kvarnerski otoci ostali bez struje, Brač odsječen od kopna

18.01.2017 u 18:56

Bionic
Reading

Zbog orkanske bure i velikih nanosa posolice, morskih čestica i vlage, otoci Krk, Rab, Cres, Lošinj i dio otoka Paga jedan za drugim ostali su u srijedu između 14 i 16 sati bez električne energije, izvijestili su iz sustava Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS d.o.o), a zbog jake bure u srijedu cijeli dan ne plove trajekti i katamarani prema Braču te je taj otok odsječen od kopna pošto je posljedni trajekt iz Splita isplovio prema Supetru u utorak rano navečer

Uobičajeno napajanje tog dijela Hrvatske prijenosnom mrežom od trafostanice Meline do trafostanice Krka prekinuto je jutros zbog puknuća faznog vodiča te je korišten alternativni smjer opskrbe od trafostanice Karlobaga do trafostanice Novalje. No bura koja još ne slabi nanijela je nove slojeve posolice, zbog čega je ponovno prekinuta opskrba električnom energijom.

U tijeku je pranje posolice na trafostanicama i kabelskim kućicama - TS Pag, TS Rab, TS Krk i TS Lošinj kako bi se normalizirala opskrba električnom energijom, ali novi nanosi sprječavaju uobičajene tehničke procese. Iz HOPS-a mole građane za razumijevanje te ističu da su im sve raspoložive ekipe na terenu i da nastoje što prije popraviti sve kvarove koje je uzrokovalo nevrijeme.

 

Zbog jake bure, otok Brač odsječen od kopna

Zbog jake bure u srijedu cijeli dan ne plove trajekti i katamarani prema Braču te je taj otok odsječen od kopna pošto je posljedni trajekt iz Splita isplovio prema Supetru u utorak rano navečer, doznaje se od kordinatora Jadrolinije za splitsko plovno područje Ante Mrvice.

'Jak vjetar na moru između kopna i Brača puše duže od 20 sati, što je neuobičajeno', rekao je za Hinu Mrvica i dodao kako vjetar dugo puše tako velikom snagom te prisiljava da se zaustavi plovidba trajekata i katamarana prema tom otoku.

Iz splitske gradske luke u utorak u 18,30 sati isplovio je zadnji trajekt prema Supetru, nakon čega je zapuhao jak vjetar te već u 20,30 sati iz Splita prema Supetru nije isplovio trajekt, rekao je Mrvica u srijedu kasno poslijepodne.

U splitskoj gradskoj luci, osim mnogih putnika, na čekanju je i više kamiona s prehrambenim namirnicama i potrepštinama za Bračane. Mrvica je napomenuo kako niske temperature ne bi trebale loše utjecati na hranu te da bi se zbog dugog čekanja neki dobavljači mogli vratiti i ne dostaviti robu na Brač.

U srijedu je iz Sumartina na Braču isplovio trajekt prema Makarskoj, ali ga je ispred gradske luke u Makarskoj jaka bura omela u pristajanju te se vratio u Sumartin, rekao je Mrvica. Dodao je kako su u prekidu i sve katamaranske veze iz Splita prema srednjodalmatinskim otocima, a da prema drugim otocima trajekti plove.