ČVRSTO I UZ DALIĆ

Plenković ne da na Barišića, a Đikićevo pismo još nije ni pročitao

18.01.2017 u 17:14

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić je dobar čovjek i ima moje povjerenje, opetovao je premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima u parlamentu nakon što je u Saboru podnio izvješće o sastancima Europskog vijeća tijekom prošle godine

Ponukan pitanjima novinara oko peticije HNS-a, koji prikuplja potpise za opoziv ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Plenković je rekao da oporbene stranke mogu raditi što su i dosad radile: 'Ako je referenca u jednoj fusnoti razlog za ovakvu veliku pozornost prema ministru Barišiću, onda mislim da je to disproporcionalno. On ima moje povjerenje, mislim da je dobar čovjek, ima iskustva u Ministarstvu znanosti'.

Kad je u pitanju pismo znanstvenika Ivana Đikića, koje je jučer uputio premijeru i u njemu naveo devet točaka po kojima je Barišić počinio plagijat, Plenković je rekao da ga još uvijek nije pročitao jer je imao važnijih stvari. 'Đikića respektiram kao znanstvenika, ali ovo je politička odluka iza koje stojim. Temu koja nije toliko bitna za sudbinu hrvatske države ću tretirati onako kako ja smatram da treba', rekao je Plenković.

Na pitanje vezano uz sindikate HEP-a, koji od Vlade traže zaustavljanje plana privatizacije te kompanije, a u suprotnom najavljuju štrajk, ponovio je ono što je i jučer rekao: 'Otvoreni smo za dijalog, sindikati HEP-a tražili su i susret sa mnom, do kojega će i doći. Jučer sam rekao tko god u Hrvatskoj ima alternativni, bolji, učinkovitiji, inteligentniji, mudriji plan, mi smo ga spremni razmotriti kao Vlada. Ja to još nisam čuo. Otvoren sam za dijalog'.

'Što se tiče toga postoje li pretpostavke gdje bi se mijenjali pojedini zakoni, bit je da govorimo o dioničkom društvu. Nigdje HEP neće otići, kao niti hidrocentrale i profit. HEP je kompanija koja se dobro razvija i zna dobro svoje poslovanje i može biti atraktivna onim investitorima i institucijama koje mogu i žele investirati u kompaniju u energetskom sektoru. To je kompanija koja je atraktivna. A paket od najmanje 75 posto plus jedna dionica vlasništva omogućuje hrvatskoj državi potpunu kontrolu poslovanja', poručio je Plenković, prenosi N1 televizija.

Kad je u pitanju prijetnja štrajkom, koji spominju sindikati, Plenković je rekao da će ga spriječiti: 'Spriječit ćemo štrajk. Opskrba toplinskom i električnom energijom mora funkcionirati. Ovdje govorimo o modelu. Štrajk u vezi čega? Ajmo malo dedramatizirati to, racionalizirati i gledati strateški interes Republike Hrvatske'.

Što se tiče prijedloga SDP-a za konsenzus oko kupovine Ine, Plenković je rekao da će ga pročitati i potom se očitovati o njemu. Upitan o odluci vezano uz ministricu gospodarstva i potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ponovio je da stoji iza svega što je rekao o ministrici, ali i dodao da Vlada surađuje s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa: 'Sve što je povjerenstvo pitalo Vladu Republike Hrvatske, Vlada je poslala odgovor, dapače. Svatko od nas ima svoju ulogu, ono što ja znam, a surađujem s ministricom Dalić na dnevnoj bazi, nisam niti u jednom trenutku vidio da je na bilo koji način bilo kakav interes bio u pitanju. To je ono iza čega stojim'.

'Ona ima moje puno povjerenje, Povjerenstvo može raditi svoj posao, ukoliko smatra da postoji sumnja. U varijanti da je njen suprug član Uprave ine, to je činjenica, ali on je tamo kao predstavnik Republike Hrvatske. O tome tko će i o čemu pregovarati, pregovara Vlada, a ne osobe', rekao je Plenković.

Premijera su novinari podsjetili da je upravo ministrica Dalić napala bivšu ministricu graditeljstva i prostornoga uređenja Anku Mrak Taritaš jer joj je suprug bio u u upravi Plinacroa, nakon čega je dao ostavku. 'Dalić je, defacto, u situaciji da odlučuje o svom kućnom budžetu', kazali su novinari premijeru, ali on ne vidi nikakav problem: 'Jer pratim što ona radi, jer vidim što je interes Vlade i hrvatske države. Ona ima kvalitetno znanje i stručnost i ništa što je napravila ne može se staviti u kontekst sukoba interesa. Vlada sve što radi, radi transparentno i otvoreno. Da imam bilo kakav problem, ne bih se bavio ovim poslom. Naš je cilj ovdje raditi u svrhu hrvatskih interesa'.

Komentirajući pak izbor Antonija Tajanija za novoga predsjednika Europskoga parlamenta, Plenković je kazao: 'Antonio Tajani je moj prijatelj, čovjek koji je došao u našu kampanju, iskusan talijanski političar, član kluba u kojem sam i ja sjedio, poznaje i cijeni Republiku Hrvatsku. Nakon ovakvog izbora parlamenta i njegove pobjede, njegov je legitimitet time snažniji i siguran sam da će vrlo dobro voditi instituciju, naravno da mi je veliko zadovoljstvo da je član političke obitelji u kojoj sam i ja'.