PLENKOVIĆ U SABORU

'Trebali smo prihvatiti 1600 izbjeglica, a prihvatili smo ih 19'

18.01.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Sjednica Sabora nastavljena je u srijedu raspravom o Izvješću predsjednika Vlade Republike Hrvatske o održanim sastancima Europskog vijeća tijekom 2016. godine. Premijer se na početku osvrnuo na govor Donalda Tuska u Saboru u ponedjeljak rekavši da je 'malo nehrvata koji su za ovom govornicom tako srčano govorili o Hrvatskoj, Europi i našim vrijednostima'

Također je čestitao i novoizabranom predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju, za kojeg je rekao da je njegov veliki prijatelj.
Zbog Brexita i referenduma u Italiji je važno kako će se voditi europska politika i kako se pozicionirati prema novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, ali i Rusiji', naglasio je premijer.

Bitne teme posljednjeg sastanka Vijeća bile su migracije, sigurnost, ekonomski i socijalni razvoj, pitanja mladih i pitanja vanjskih politika EU, javlja N1


'Kad je riječ o migracijama Hrvatska smatra da je strateški ujednačen odgovor država članica temeljen na solidarnosti optimalan nastup pritiscima. Stajališta država članica o prihvaćanju tereta je po mom uvjerenju podjela koja mora biti pravedna i proporcionalna. Hrvatska se obvezala na prihvat 1600 ljudi, a dosad je po tom sustavu relocirano njih samo 19'.

'Naš je prioritet da takozvana balkanska ruta ostane zatvorena'. To je za Hrvatsku iznimno važno i moramo gledati s južnoistočnim europskim zemljama da to tako bude. Hrvatske granice moramo osiguravati sa svim mjerama s kojima to radi hrvatska policija, bez da gradimo fizičke zapreke', rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo i važnost odnosa s BiH i Srbijom te rješavanja otvorenih pitanja sa Slovenijom, pa i Mađarskom oko MOL-a. Kazao je kako su sastanci Europskog vijeća jako važni za definiranje europske politike te da u njima sudjeluje tek 28 ljudi, 'atmosfera je intimnija nego u Hrvatskom saboru'.

Vijeće je potvrdilo sve zahtjeve koji se odnose na Tursku. To je posebno važno jer je Turska ključ koji može odrediti dinamiku daljnjih migracijskih valova prema teritoriju EU, istaknuo je premijer.

'Politika EU mora biti usmjerena na cjelovito korištenje instrumenata za sprečavanje svega onoga što potiče ljude da zbog ugroze za vlastiti život krenu prema EU. Posebno moramo pojačati mjere protiv onih koji se bave krijumčarenjem i trgovinom ljudi. Upravo oni profitiraju na ljudskoj nesreći i ruše poredak EU', naglasio je Plenković.

Vijeće je donijelo Direktivu o suzbijanju terorizma čiji je cilj osigurati zajednički odgovor na pojavu stranih terorističkih boraca. Plenković smatra da ona predstavlja kvalitetan kaznenopravni odgovor na današnje izazove.

Već jednom podnosio izvješće Saboru

Podsjetimo, prvi puta premijer je podnosio izvješće sa sastanka, koji se dogodio samo dan nakon izglasavanja povjerenja njegovoj Vladi.
Premijer je, naime, dužan jednom godišnje zastupnicima podnijeti izvještaj zastupnicima, ali Plenković je rekao da će nastojati to napraviti nakon svakog sastanka.