MINISTAR KUJUNDŽIĆ:

'Imunološki nije igraonica, treba vidjeti koliko treba uložiti'

18.01.2017 u 10:57

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je u srijedu u HRT-ovoj emisiji 'A sada Vlada' kako će Vlada učiniti sve da sačuva proizvodnju krvnih derivata i cjepiva u Hrvatskoj, te najavio sastanak s predstavnicima sindikata u Imunološkom zavodu (IMZ) i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji je ponudio partnerstvo u rješavanju problema IMZ-a

'Učinit ćemo sve da se sačuva proizvodnja krvnih derivata i cjepiva u Hrvatskoj i s hrvatskim ljudima. No, tu se ne radi o politici, politiziranju i scenskim efektima, nego o ozbiljnom poslu', istaknuo je Kujundžić odgovarajući na zahtjev sindikata da se donese politička odluka o IMZ-u. Pitanje IMZ-a ne treba rješavati ni politikom niti politiziranjem, koji ni proteklih godina nisu dali rješenje, rekao je ministar i najavio sastanak s predstavnicima sindikata, a za dan-dva i s Bandićem koji je javno ponudio partnerstvo Grada Zagreba u rješavanju problema IMZ-a.

Studija isplativosti ulaganja u IMZ

'Bit ću sretan ako su ozbiljno zainteresirani za partnerstvo i ako imaju sredstva', rekao je Kujundžić, s obzirom na sadašnje procjene o potrebi ulaganja od 60-ak milijuna eura. Sada se, kaže, radi studija isplativosti koja će pokazati koliko točno novca treba uložiti u novo postrojenje i novu zgradu, te kakva je financijska održivost takve proizvodnje. Pozvao je radnike IMZ-a na razumijevanje jer 'to nije igraonica', a rješavanje tako ozbiljnog problema traži vrijeme.

Upitan za prigovore liječnika obiteljske medicine koji se žale na prevelike administrativne obaveze, Kujundžić je odgovorio kako ih uskoro očekuje i dodatno podnošenje izvješća, dva puta godišnje, po kojima će se vidjeti 'koliko je tko uistinu pregledao pacijenata, uputio ih na dodatne pretrage i sl.

' Ministar je najavio i rješavanja problema bolovanja kojih je u Hrvatskoj iznimno puno, a nerijetko su i neopravdana. 'Nemojmo se skrivati, moramo govoriti jezikom argumenata i istine, a ne frazama. Hrvati imaju sklonost rješavanja svojih problema bolovanjima', ustvrdio je.

Ponovio je da bi novi Pravilnik o specijalizacijama, o kojemu je završena javna rasprava, trebao stupiti na snagu za desetak dana. Specijalizantima i zdravstvenim ustanovama ponudit će, kaže, kompromisno rješenje. Ustanova koja je liječnika poslala na specijalizaciju trebala bi dobiti odštetu od 30-ak tisuća eura ako joj se specijalizant ne vrati, taj novac vraćala bi ustanova u koju liječnik prelazi ili sam liječnik ako odlazi u inozemstvo.

Govoreći o dugovima koji u zdravstvu prelaze 4 milijarde kuna, istaknuo je mogućnost određenih ušteda, i to ponajprije jedinstvenom državnom nabavom lijekova i funkcionalnim spajanjem bolničkih odjela. Skraćivanje lista čekanja Dugo najavljivano skraćivanje lista čekanja pokušat će se riješiti preispitivanjem opravdanosti slanja pacijenata na pojedine pretrage. 'Radimo izvješća po bolnicama i njihovim timovima - što tko radi i to ne samo u financijskom smislu.

Moramo progovoriti o svemu', poručio je. Uskoro bi trebao zaživjeti i jedinstveni kalendar naručivanja te se riješiti problem 20 do 30 posto pacijenata koji ne dolaze na ugovorene termine u bolnice. Njih će se sms-om podsjetiti na ugovoreni termin i dati im mogućnost jednostavnog otkazivanja termina. Iako je prethodnom ministru Dariju Nakiću u fokusu bilo rješavanja gužvi na hitnim prijemima, Kujundžić je ustvrdio kako taj problem do danas nije riješen.

I dalje brojni ljudi dolaze na Hitnu rješavati svoje zdravstvene probleme koji nisu hitni, a određeni koncesionari odbijaju dežurstva vikendom i blagdanima, što će također trebati riješiti. Upitan za strukovni kolektivni ugovor za liječnike, koji Liječnički sindikat traži već godinama, odgovorio je da će se o tome razgovarati. 'Ne vidim razloga da ga se ne bi moglo napraviti, ali mislim da je važniji sadržaj nego forma. Mislim da liječnike treba prvenstveno zanimati što bi time dobili, a što izgubili, više