IZVANREDNE NOVINE U NAPLATI

Cestarine po podacima s ulazne magnetske kartice

17.01.2017 u 22:09

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste d.o.o. i Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. donijele su u utorak odluku da vozači tijekom proglašenih zimskih uvjeta i zabrane prometa na autocesti A1 ili A6 duže od 24 sata na izlazu nakon zimskih uvjeta ne trebaju ispunjavati izjavu, nego će im se cestarina obračunati prema podatku s ulazne magnetske kartice

Za vozila koja će u spomenutim uvjetima izaći putem ENC-a provest će se naknadne provjere u sustavu i račune će se teretiti samo za iznos cestarine za korištene dionice, priopćile su Hrvatske autoceste - održavanje i naplata cestarine d.o.o.

Odluka je donesena kako bi se vozačima olakšalo putovanje zbog nevremena koje znatno utječe na protočnost prometa, a povremeno i zbog prekida prometa na više od 24 sata, kao što je danas slučaj na autocesti A1 i A6 zbog olujne bure.

Vozači teretnih vozila katkad su, nažalost, osuđeni na čekanje do otvaranja dionice ili alternativnog smjera i dulje od 24 sata.

Nakon otvaranja dionice pojavljuju se određeni problemi vezani uz naplatu cestarine jer sustav naplate i očitavanje magnetnih kartica rade po zadanim parametrima. Jedan od parametara je i maksimalno zadano vrijeme korištenja dionice od 24 sata, priopćeno je.

Parametar vremenskog maksimuma definiran je znatno više od realno potrebnog vremena za put na određenim dionicama autoceste. Ako sustav tijekom očitavanja magnetnu karticu korisnika prepozna kao stariju od maksimalno zadanog vremena, očitava je kao nevaljanu i u skladu s time naplaćuje se ugovorna kazna. Parametri u sustavu zadani su kako bi se spriječilo da korisnik na izlazu autoceste ne preda istu karticu koju je preuzeo na ulazu na autocestu, to jest slučaj manipulacije s magnetskom karticom.

Dakle, nije riječ se o vremenskom ograničavanju putovanja, nego o zaštiti procesa poslovanja. Radi zaštite od mogućih manipulacija, vozač na izlazu s autoceste ispunjava izjavu te se na osnovi navedenog razloga dužeg zadržavanja na autocesti i uvida u sustav predmetni slučaj prihvaća ili ne prihvaća. Razlozi kao što su prekid prometa zbog zimskih uvjeta ili bure ili drugi opravdani razlozi u izvanrednim situacijama ne tretiraju se kao manipulacija te se zato uz ispunjenu izjavi ugovorna kazna ne naplaćuje, navodi se, među ostalim, u priopćenju.