NE ŽELE BITI ODJEL

Studenti prosvjedovali protiv odluke da Hrvatski studiji postanu odjel

17.01.2017 u 14:17

  • +5

Studenti Hrvatskih studija prosvjeduju protiv pretvaranja njihovog fakulteta u odjel

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Zbog odluke Društveno-humanističkoga vijeća da pokrene postupak pretvaranja Hrvatskih studija iz centra u odjel, u utorak su ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prosvjedovali studenti Hrvatskih studija, čiji su predstavnici svoje zahtjeve uručili Rektoratu

Dok je skupina od stotinjak studenata prosvjedovala, u zgradi Rektorata održavala se sjednica Senata Sveučilišta na kojoj je trebala biti potvrđena odluka Društveno-humanističkoga vijeća.

Studenti su u svojim govorima istaknuli kako se bore da njihova ustanova nakon toliko godina dobije status fakulteta. Podsjećaju kako je njihov studij 2014. godine dobio visoku ocjenu na provedenoj reakreditaciji te žele da se na Hrvatskim studijima oforme i doktorski studiji kako bi na svom studiju jednog dana mogli i doktorirati.

Napominju da ih brine to što rektor Damir Boras koči cijeli proces i umjesto fakulteta nudi status odjela iako, smatraju, ne postoji niti jedna pravna zapreka da se odmah pokrene proces dobivanja statusa fakulteta.

Zašto se u zemlji s izrazito niskom stopom visoko obrazovanih kreće u zatvaranje jedne visoko obrazovne ustanove umjesto da se aktivno radi na tome da ta ustanova još više napreduje i razvija se, pitaju studenti i poručuju kako vole svoju zemlju i žele ostati u njoj i raditi. Upozoravaju kako ih ovakvi postupci tjeraju da traže kruha u tuđini.


Predstavnica studenata komunikologije s Hrvatskih studija Antea Anđelić izjavila je novinarima da studenti ne smatraju kako postoji opravdanje da oni postanu odjel, a ne fakultet. Podsjetila je da je ta odluka izglasovana na njihovu znanstveno-nastavnom vijeću te dodala kako je samo troje njihovih profesora s Hrvatskih studija glasovalo za tu odluku.

Istaknula je kako studenti ne znaju što znači da će Hrvatski studiji postati odjel jer na Sveučilištu u Zagrebu za sada ne postoje odjeli.

Smatra i kako postoji određena diskrepancija između zakona i statuta, jer se u zakonu kaže kako odjel može biti iz samo jednoga stručnog područja. Hrvatski studiji imaju sedam ili osam različitih odjela, rekla je dodavši kako bi se nešto definitivno moralo ključno mijenjati kod Hrvatskih studija, no da studenti to ne žele.

Napomenula je kako studente podupiru profesori iz Inicijative Hrvatski studiji fakultet te dodala kako ta inicijativa broji 23 profesora s Hrvatskih studija. Smatra kako glasovi profesora Hrvatskih studija, Fakulteta Družbe Isusove i studenata koji su glasovali te uprave nije povoljna odluka za studente. Ne zna čime je motivirana želja da se Hrvatski studiji pretvore u odjel, ali smatra kako je riječ o zakulisnim igrama.

Istaknula je i kako nisu od odgovornih dobili odgovor na pitanje - što za studente znači preimenovanje Hrvatskih studija u odjel?

Student komunikologije i filozofije na Hrvatskim studijima Duje Kovačević istaknuo je kako su se našli na ulici zbog netransparentnosti djelovanja Sveučilišta u Zagrebu. Iz donošenja odluka isključivalo se Znanstveno-nastavno vijeće Hrvatskih studija, studenti i šira javnost, rekao je te dodao kako su došli tražiti da Hrvatski studiji dobiju status fakulteta ili bar objašnjenje što je to status odjela.

Podsjetio je kako Hrvatski studiji imaju oko 1500 studenata raspodijeljenih u osam odjela s nastavničkom naobrazbom.