KARAMARKOVA TUŽBA

Predstava u Saboru: Bulj tražio da mu skinu imunitet, tercirali Pernar i Maras

17.01.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbilo je skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za vođenje postupka protiv Mire Bulja i Bože Petrova koje je Tomislav Karamarko tužio za klevetu. Iako je sam Bulj zatražio da mu se skine imunitet, MIP se odlučio držati dosadašnje prakse

'Tražim da mi se skine imunitet. Vrijeme je da se nekog osudi. Političke elite koje su napravile kriminalne radnje su na slobodi. Pozivam sve da me tuže i vjerujem da će me pravosuđe temeljito osuditi. Bit ću ponosan ako me osude', rekao je Miro Bulj. Podržao ga je i Ivan Pernar. 'Vrijeme je za obračun s kriminalom', rekao je Pernar i spomenuo Karamarka i aferu Soboli.

Rekao je da će glasati za skidanje imuniteta Bulju ako to želi, ali da će u slučaju Petrova biti protiv jer ga poštuje i smatra da optužbe protiv njega nemaju veze s pameću. Predsjednik MIP-a Žarko Tušek upozorio ga je da ne koristi Povjerenstvo za političke obračune. Kazao je da je praksa da se imunitet ne skida u slučaju privatne tužbe te predložio da MIP tako postupi i danas.

Za riječ se javio i SDP-ov Gordan Maras. 'Ovdje se vidi paradoks vladajuće većine u kojoj se koalicijski partneri optužuju za kriminal, a zajedno su na vlasti. I ljudi to moraju znati', kazao je Maras, no Tušek ga je upozorio da se drži teme. Bulj je Marasu dobacio da je i SDP odgovoran za Inu. 'Ajde, reci da sam ja kriminalac', poručio mu je Maras, nakon čega se razvilo kratko prepucavanje između njih dvojice. Prekinuo ih je predsjednik MIP-a.

Za riječ se javio i Mostov Miroslav Šimić te je imao štošta reći Marasu. 'Gospodin Maras ne može prežaliti to što više nije u fotelji ministra i još će godinama nostalgično gledati na tu poziciju', kazao je Šimić.

Na Marasove izjave osvrnuo se i HDZ-ov Tomislav Klarić. 'I Milanović i Linić su bili u istoj stranci i optuživali su se za kriminal', rekao je Klarić.

'Sretan sam što me nitko nikada neće optužiti za kriminal jer nema razloga. Kolega Šimić želi biti pošten i nešto drugo, da ne kažem sada što. I sada s onima koje je optuživao za kriminal želi dalje voditi Hrvatsku', odgovorio je Maras.

Međutim, Tušek je zamolio Marasa da bi bilo 'optimalno i korektno' da se sjednica MIP-a ne koristi za političke obračune, 'ali kada ste je vi već iskoristili, onda ću i ja. Vas možda nitko neće optužiti za kriminal, ali vi ste bili kriminalno loš ministar kojeg je kao takvog ocijenila cijela poduzetnička javnost. To je uz dobar program HDZ-a i Mosta bio razlog zbog kojeg više niste ministar', odgovorio mu je Tušek.

MIP je na kraju jednoglasno odbio zahtjev za skidanje imuniteta u slučaju Petrova, a većinom glasova, uz Pernarov protiv, odbijen je zahtjev i u slučaju Bulja.