KRITIKA NOVE VLADE

Sindikalac Željko Klaus: Imunološki će na kraju krepati

17.01.2017 u 13:47

Bionic
Reading

Dan nakon neuspješnog sastanka u Ministarstvu zdravstva o sudbini Imunološkog zavoda (IMZ), sindikalci su u utorak ponovno pozvali Vladu da donese političku odluku o sudbini IMZ-a i njegovih 176 zaposlenika, u suprotnom će pokrenuti sindikalne akcije.

Predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus upozorio je na konferenciji za novinare da u IMZ-u sve stoji i propada, a nekoliko mjeseci od formiranja nove Vlade još nema nikakve odluke o sudbini tvrtke koja će, kaže, 'na kraju krepati'. Za četvrtak u 12,45 sati najavio je sindikalni skup radnika IMZ-a i odluke o daljnjim sindikalnim akcijama, poručivši da će se "raditi svašta".

Osvrnuvši se na odlazak sindikalaca sa sastanka u Ministarstvu zdravstva, ustvrdio je da to nije bila nikakva predstava, na što aludiraju iz Ministarstva, već poruka ministru i javnosti da je vrijeme za spas IMZ-a iscurilo. "Radnici IMZ-a ostat će bez posla, bez obzira što im je netko u proračunu osigurao plaće za ovu godinu", poručio je Klaus.

Za IMZ je i dalje zainteresiran Grad Zagreb, naglasio je Klaus i podsjetio da su sindikalci zatražili sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićim, na što su iz Zagreba odmah reagirali, a ministar se nije ni pojavio na dogovorenom sastanku.

Bandić je ponovio više puta javno iskazani interes da Zagreb sudjeluje u rješavanju problema IMZ-a, te iskazao spremnost, ako država odustane od tog projekta, da će 'ući u tu priču i učiniti sve da IMZ opstane'. Smatramo da Zagreb ima dovoljno novca i mudrosti da postane vlasnik IMZ-a, ako država odustane od cijele priče, istaknuo je Klaus.

Najavio je da bi se uskoro trebao održati sastanak na kojemu će predstavnici Zagreba razgovarati sa članovima Vlade i ponuditi im suradnju u rješavanju problema IMZ-a.

Sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec podsjetila je da je IMZ u lipnju 2013. izgubio dozvole za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskih cjepiva na sadašnjoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici, zbog čega Hrvatska 30 do 40 posto skuplje plaća proizvode koje je mogao proizvoditi IMZ.

Apelirala je da se proizvodnja na postojećoj lokaciji privremeno nastavi, iako je HALMED uskratio IMZ-u dozvolu za proizvodnju zbog toga što nije ispunjavao uvjete za proizvodnju sterilnih lijekova i bakterijskih cjepiva, jer ako se Vlada odluči za projekt nove tvornice trebat će tri do četiri godine da se proizvodnja 'postavi na noge'.

Upozorila je i na 'stopirani projekt proizvodnje vode' na sadašnjoj lokaciji, premda su u njega uložena značajna sredstva. 'Ostaje upitno kako će se to pravdati ako se donese odluka da nam IMZ više nije potreban', poručila je Jagarinec.