LOVCI NA PLAGIJATE

Odbor koji je presudio Barišiću: Očito nas žele ugasiti

17.01.2017 u 12:32

Bionic
Reading

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojim predsjeda Ivica Vilibić, a koji je posljednjih tjedana u žiži javnosti zbog odluke o plagijatu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića, medijima je uputilo priopćenje u kojem iznose sumnje da netko Odbor želi ugasiti te da slična stvar nije zabilježena u europskoj praksi

Naglašavaju da su principi njihovog rada legalnost, stručnost, neovisnost i nepristranost te da posljednjih mjeseci 'svjedoče pokušaju narušavanja tih principa, a zbog ostvarivanja partikularnih političkih interesa i ambicija pojedinaca i interesnih grupacija unutar akademske zajednice'. 'Neetični pokušaji ometanja rada, pa i dezintegracije samog Odbora, dosegli su razinu nezabilježenu u cjelokupnoj europskoj praksi', tvrde u Odboru koji je na meti dijela akademske zajednice koja je odlučno stala uz ministra Barišića.

Uz to ih je Rektorski zbor prozvao da asu odlukom o Barišiću izašli iz svojih zakonskih okvira. Odbor za etiku pak tvrdi da oni nažalost, za razliku od prakse u drugim europskim zemljama, mogu samo neku negativnu pojavu dijagnosticirati i dati mišljenje, dok se drugdje radi i na preveniranju i sankcioniranju.

'Naime, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju je kroz svoj kontinuirani rad u posljednje dvije godine riješio više desetaka pristiglih predmeta, nastojeći potaknuti pripadnike akademske zajednice na dosljednu primjenu etičkih načela u svom radu. Odbor se pritom suočio s nezainteresiranošću većine visokoškolskih i znanstvenih institucija za etička pitanja, uključujući i prakse neobjektivne, pristrane prosudbe kršenja etičkih načela, kao i potpuni izostanak sankcija čak i u slučajevima u kojima je neprijeporno utvrđeno teško kršenje Etičkog kodeksa Odbora ili etičkih kodeksa sastavnica hrvatskog sustava znanosti i visokog obrazovanja. U svim slučajevima kršenja etičkih normi znanstvenog i akademskog rada, Odbor može samo dati mišljenje ili iznijeti svoje stajalište, budući da zakonodavstvo Republike Hrvatske ne regulira ovu problematiku.'

Pitaju se postoji li uopće politička volja da ovaj Odbor uopće egzistira. 'Sudimo li prema sadašnjem stanju stvari, čini se da dio politike, kao i određeni dio akademske zajednice, smatraju da su Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i zakonska regulativa etičkog ponašanja u tome području društvene prakse – nepotrebni!', kažu.

Cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.

Dokument: "OEZVO-priopcenje-za-medije-16012017"