OSVRT MARKA ŠPOLJARA

Bernardić mogao birati municiju da potopi HDZ, a pucao u prazno

17.01.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Prvu priliku za izravan saborski dvoboj jedan na jedan s predsjednikom Vlade šef SDP-a Davor Bernardić danas je uspio upropastiti. Više je sličio na trećeligaškog zastupnika HDZ-a nego na predsjednika SDP-a i vođu oporbe

Na aktualnom satu premijera Andreja Plenkovića pitao je namjerava li održati dano obećanje o kupnji MOL-ova udjela u Ini i kako će to učiniti.

Takva prvoloptaška pitanja, na koja jedini mogući odgovor predsjednika Vlade glasi otprilike ovako: 'Naravno da ću ispuniti svoje obećanje, a Inu ćemo vratiti u hrvatske ruke tako i tako…', premijeru obično postavljaju saborski zastupnici njegove stranke koji se žele dodvoriti šefu.

I tako je Bernardić, koji bi kao šef najveće oporbene stranke trebao biti i vođa oporbe, danas više sličio na trećeligaškog zastupnika HDZ-a nego na šefa SDP-a. Pitanje o Ini i HEP-u bitno je i aktualno, ali Bernardić je trebao Plenkovića ili iznenaditi pitanjem ili pitanja o toj temi prepustiti svojim stranačkim kolegama.

Bernardić je danas mogao birati municiju kojom će potapati predsjednika HDZ-a i Vlade u sabornici prilikom njihova prvog dvoboja. Plenkovića je mogao, recimo, pitati zašto i dalje drži štangu svom ministru plagijatoru.

Mogao ga je pitati, primjerice, je li se iznenadio kada je na TV-u vidio svoju bivšu stranačku kolegicu i sukreatoricu hrvatske vanjske politike kako pored plota Bijele kuće priča o sukreiranju američke vanjske politike.

Bernardića zastupnici HDZ-a očito ne smatraju opasnim protivnikom – na njegovo pitanje i kasniju repliku na premijerov odgovor HDZ-ovci su ostali mrtvi-hladni.

Očito je i da Andrej Plenković šefa SDP-a ne smatra ravnopravnim, a kamoli opasnim političkim konkurentom. U svom odgovoru na Bernardićevo pitanje premijer nije rekao ništa novo. Sve što je Bernardića danas zanimalo već je bilo objavljeno u medijima.

Plenković šefa SDP-a zapravo uopće ne doživljava ozbiljno. Na Bernardićev poziv na kavu Plenković nije ni odgovorio. Odlučio ga je jednostavno ignorirati