POVJERENSTVO ZA SUKOB INTERESA

Pokreće se postupak protiv Dalić i Milanovića

17.01.2017 u 15:34

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je, većinom glasova, da će pokrenuti postupak protiv ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta te potpredsjednice Vlade Martine Dalić u slučaju INA. Postupak je pokrenut i protiv Zorana Milanovića, bivšeg premijera i aktualnog saborskog zastupnika SDP-a u slučaju osnivanja tvrtke EuroAlba Advisory dok je slučaj Intergrafik odbačen. U slučaju Milana Bandića Povjerenstvo će morati ponovno odlučivati jer je Upravni sud na Bandićevo traženje dao mišljenje da bi kaznu trebalo bolje obrazložiti, ne sporeći njezinu visinu

S obzirom na činjenicu  da suprug ministrice Dalić obavlja funkciju člana Uprave Ine u postupku će se trebati utvrditi je li u obavljanju dužnosti, sudjelovanjem u procesu donošenja političkih odluka što se tiče otkupa Ine od MOL-a, istu i prekršila.

Ministrica je, podsjetimo, prijavljena da je u sukobu interesa, jer je njezin suprug član Uprave naftne kompanije, a ona sama je članica tima Vlade koji se sastaje s Upravom Ine, ali i koji vodi pregovore oko otkupa MOL-ova udjela u vlasništvu Ine.

U Povjerenstvu smatraju da Dalić nije stavila privatni interes stavila iznad javnog, ali i da suprugova pozicija predstavlja potencijalni sukob u donošenju odluka.

'Postoji privatni interes bračnog druga ministrice, budući da Vlada donosi strateške odluke vezane za kompaniju u kojoj radi', navedeno je na sjednici Povjerenstva. Također je istaknuto kako Niko Dalić prema podacima Porezne uprave godišnje u INA-i zarađuje oko sedamsto tisuća kuna. U Povjerenstvu su naveli i kako je  neposredno nakon stupanja na dužnost upitana na okolnost stupanja u sukob interesa, Dalić istaknula da je za Inu zaduženo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te da će se izuzimati iz donošenja odluka.

'Međutim, iz postupaka proizlazi da se Dalić nije izuzela. Iz javnosti dostupnih podataka nije razvidno tko je donio odluku o otkupu dionica Ine od mađarskog MOL-a. Stoga nije poznato je li i na koji način Dalić u tome sudjelovala i jesu li na njezine odluke utjecali privatni interesi na obavljanje javne dužnosti', smatra Povjerenstvo.

Dva slučaja Zorana Milanovića

Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Zorana Milanovića u slučaju Intergrafik. Podsjetimo, Milanović je prijavljen da je vlasniku tvrtke Igoru Kneževiću pomogao da dobije niz poslova s državom nakon što je SDP došao na vlast. Međutim, Povjerenstvo u tom slučaju nije pronašlo elemenata za pokretanje postupka, ali je u drugom slučaju.

Riječ o konzultantskoj tvrtci EuroAlba Advisory koju je Milanović osnovao u studenom prošle godine. Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnici ne mogu biti članovi upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava, ali i da dužnosnik koji ima 0,5 posto i više dionica, odnosno udjela u vlasništvu za vrijeme obnašanja javne dužnosti mora prenijeti svoja upravljačka prava na drugu osobu ili posebno tijelo.

Milanović je Povjerenstvu dostavio odluku o prijenosu prava na odvjetnika Tina Doličkog, ali ne i ugovor koji je dvostrani akt. Međutim, odvjetnik je potvrdio da je prijenos prihvaćen, ali u sudskom registru traga o tome nema i Milanović je i dalje naveden kao jedini osnivač, vlasnik i direktor, pa je Povjerenstvo zbog toga odlučilo pokrenuti postupak.  

Bandić na ponovnom odlučivanju

U vezi sa slučajem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojem je već izreklo novčanu kaznu od 12.000 kuna, Povjerenstvo mora ponovno odlučivati, jer je Upravni sud na Bandićevo traženje dao mišljenje da bi kaznu trebalo bolje obrazložiti, ne sporeći njezinu visinu.

Naime, Bandić je svojedobno uz gradonačelniku plaću primao i naknadu od 2.000 kuna kao predsjednik Turističke zajednice grada Zagreba i članstva u Odboru za javna priznanja. Povjerenstvo razmatra prijedlog da se Bandiću izrekne novčana kazna u visini od 15.000 kuna koju smatra primjerenom, uzimajući u obzir da je dio nepripadno primljene naknade već vratio.