'TO JE KARIKIRANJE ZAKONA!'

Tjedan dana bio obavještajac i član HDZ-a. Je li Buljević u prekršaju?

17.01.2017 u 11:47

Bionic
Reading

Treba li se zakona držati k'o pijan plota ili baš i ne, kao što je to svojedobno sugerirao Josip Broz Tito? Pitanje je to koje smo postavili Josipu Buljeviću, bivšem ministru obrane u vladi Tihomira Oreškovića, nakon što je na tjedan dana aktivirao svoj radni odnos u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se umirovio, a u isto vrijeme bio članom HDZ-a

Naime, zakon djelatnicima obavještajnog sustava strogo zabranjuje članstvo u političkim strankama. Buljević smatra da je njegov postupak moralan i da je postupio u duhu zakona te da bi izlaženje iz stranke bilo karikiranje istog tog zakona. Buljević je prije odlaska u politiku i pozicije ministra obrane radio u Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

Svoj je status zamrznuo, ušao u vladu Tihomira Oreškovića te se učlanio u HDZ. Padom Vlade Buljević odlučuje nastaviti karijeru u politici, izvan obavještajnog sustava, te aktivirati mirovinu. No da bi to napravio, mora odmrznuti svoj radni odnos u UVNS-u.  To je i napravio, ali uz zahtjev za regulaciju mirovine. Tako je tjedan dana, do rješenja zahtjeva za mirovinom, de facto bio zaposlenikom UVNS-a, a u isto vrijeme članom stranke.

Naime, prema članku 77. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, 'zaposlenici sigurnosno-obavještajnih agencija i ostalih tijela sigurnosno-obavještajnog sustava ne smiju biti članovi političkih stranaka'. Buljević pak smatra da treba djelovati u duhu zakona, a ne ga karikirati.

'Nakon prestanka dužnosti napisao sam zahtjev za povratkom na posao radi reguliranja mirovine. U duhu zakona je to da se spriječi politizacija službi. Postupio sam po zakonu jer nisam izašao iz stranke niti fingirao i tražio sam umirovljenje baš zato što sam znao da se ne mogu vratiti na posao ako sam član stranke', pojasnio je Buljević za tportal.

Tih tjedan dana bio je zaposlenikom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost samo 'na papiru' - aktivirao je godišnji odmor te je nakon toga službeno umirovljen. Na taj način nije imao pristup nikakvim dokumentima Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Nije mi jasno u čemu je problem?', pita Buljević i dodaje da nije mogao biti umirovljen sa zamrznutim statusom. Smatra da je pošteno postupio jer je odlučio ostati u stanci i zbog toga je tražio odlazak u mirovinu. 'Držimo li se duha zakona ili karikiramo zakon? Svakom živom je jasno da je tu sve čisto. To je karikirano tumačenje zakona. Kod nas je sve birokratizirano, no treba se gledati duh zakona, a u njegovu duhu je spriječiti politizaciju', zaključuje.