AKTUALAC U SABORU

Plenković preživio četiri sata rafalne paljbe o Ini, Barišiću, predsjednici...

17.01.2017 u 09:34

  • +19

Andrej Plenković započeo sjednicu Sabora usvajanjen dnevnog reda

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Nakon više od mjesec dana stanke zastupnici su nastavili rad, a prije rasprave o zakonima Sabor je odradio još jedno aktualno prijepodne. U parlament je stigao i premijer Andrej Plenković i ministri, a oporbena pitanja uglavnom su se ticala Ine, ministra Pave Barišića te putovanja predsjednice u SAD. Temu Ine prvi je otvorio šef oporbe Davor Bernardić, koji je danas imao prvi saborski sraz sa šefom HDZ-a

13:30 Zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković pitao je premijera Andreja Plenkovića s kime se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sve susrela u SAD-u, je li hrvatsko veleposlanstvo u SAD-u obavijestilo američki State Department o posjeti predsjednice RH i jesu li taj posjet tretirali kao privatni ili službeni? Hajduković je rekao kako prema konzervativnim procjenama trošak predsjedničina puta u SAD iznosi između 100 i 150 tisuća kuna, stoga je premijera pitao što su hrvatski građani dobili za taj novac?

'Veleposlanstvo RH je notificiralo State Department o posjeti predsjednice RH. Što se tiče dodane vrijednosti tih razgovora, siguran sam da su bili korisni, da su ti kontakti bili svojevrsno ulaganje u odnose RH s budućom administracijom američkog predsjednika. To što nije bilo susreta ni s odlazećom Obaminom administracijom ni s novoizabranim predsjednikom Trumpom, nije tako neuobičajeno. O detaljima posjeta predsjednica je, po mom sudu, iz svog kuta gledanja obavijestila javnost u onoj mjeri u kojoj je smatrala potrebnom. Ja u detalje njenog posjeta ne namjeravam ulaziti, ono što mi je rekla za mene je bilo dovoljno. Što se tiče samih troškova posjeta, ja se time nisam bavio... Predsjednica ima izravan mandat od hrvatskih građana, ima iskustva u vanjskoj politici i vjerujem da zna zbog kojih je razloga išla u SAD', rekao je Plenković.

Zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković zamolio je premijera Andreja Plenkovića da prokomentira intervju u kojem je predsjednica RH za Kleine Zeitung rekla da kome se ne sviđa može otići iz Hrvatske, te pitao je li to i stav Vlade i Plenkovića osobno?

'Nažalost, nisam imao vremena pročitati taj intervju, pa ga ne mogu niti komentirati', odgovorio je premijer Plenković


13:02
'Da li je predsjednica dobila poziv za posjet SAD-u, zašto javnost nije obavještena ranije da ide u SAD i da li je hrvatski veleposlanik dočekao predsjednicu u SAD-u? Da li je predsjednica bila tamo privatno, službeno ili privatno-službeno', upitao je premijera Branimir Bunjac iz Živog zida.

'Vlada vodi vanjsku politiku i surađuje s predsjednicom u oblikovanju te politike. Bio sam upoznat da će predsjednica ići prije, razgovarao sam s njom kad se vratila. Veleposlanik je obavijestio MVEP da dolazi u Zagreb zbog zdravstvenih problema članova njegove najuže obitelji. Predsjednica je vodila razgovore sa sugovornicima u vrijeme tranzicije američke vlasti. Mislim da je dovoljno objasnila s kim je razgovarala. Niti se ikada do sada tražilo detaljno uvid u sastanke i pozivna pisma, u posjete možete ići i temeljem telefonskih dogovora. Ne bih volio da se javnost previše lovi na pozivna pisma. Meni je bilo dovoljno što mi je kazala, a mislim da je javnosti dovoljno objasnila', odgovorio mu je Plenković.

'Nisam zadovoljan vašim odgovorom jer mislim da ljude treba negdje pozvati, kao što se nas jučer zvalo na svečanu sjednicu Sabora Ne znam da li smijem doći na sjednicu vaše Vlade bez poziva, ako to vama nije bitno idući put ću vam se pridružiti. Njena je dužnost svima reći gdje ide. Podsjećam na to što je rekao vaš kolega Jandroković kada se bivši predsjednik Josipović u SAD-u susreo s potpredsjednikom. Rekao je da je to u slučaju Josipovića gaf protokola i politički promašen potez. Naslikavanje ispred ograda i ulicama s Djedom Mrazom ne doliči dignitetu predsjednice. Treba zbog toga nekog smjeniti, ako ne veleposlanika onda valjda predsjednicuRH', poručio je Bunjac.

12:15.
'Prošli put sam vas pitao kada ćete razriješiti ministra Barišića. Znanstvenik Đikić poslao pismo, sve dokumente poslao i vama i Petrovu. Javnost ima i sama pravo vidjeti stavove Đikića. S obzirom da ministar nema dovoljno poštenja za ostavku, hoćete li ga vi razriješiti? Odnosno kada ćete ga razriještiti', upitao je Plenkovića SDP-ov Damir Tomić.

'Jeste li vi čitali članak ministra. Ne znam da li jeste, ali savjetujem da pročitate. Detaljno sam proučio taj članak i metodologiju pisanja tog članka, vidio sam koliko ima fusnota. Sve ostale fusnote imaju referencu na izvor osim jedne koju je ministar sam uočioprije nego što je bilo tko pokrenuo proces verifikacije. Ministar je dao pojašnjanja. Bez obzira što postoji prijepor u akademskoj zajednici, pitanje jedne male reference u fusnoti dignuto je na razinu ljuskog, moralnog, znanstvenog integiriteta ministra. Ja ga poznam, dao sam mu povjerenje da vodi ministarstvo. Ono što radi, radi predano, stručno anagažirano, radi sa srcem. Ne bih želio da jedna takva mala greška njemu nanese osobnu štetu, a da pridonese destabilizaciji vlade. Što se mene tiče - neće. Mislim da je ovaj problem apsolutno prenapuhan, a tema ne zaslužuje da se njome toliko bavimo', poručio je Plenković.

'Ova tema itekako zaslužuje pažnju. Kao prvo zaustavli ste reformu obrazovanja. Vama odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su takvi većinom vaši glasači', replicirao je Tomić.

'Nadam se da ste svjesni da ste uvrijedili na desetke ljudi', upozorio ga je predsjedavajući Željko Reiner.

11:56 '
Petrov je jučer rekao da je došla inicijativa za rasprodaju hrvatskim šuma i voda', upozorila je HSS-ova Ana-Marija Petin. 'Postoji li takva inicijativa ili se samo želi unijeti nemir i jedan koalicijski partner opet pokazati kao moralna vertikala', upitala je premijera Plenkovića.

'Za to ćete morati pitati gospodina Petrova', kazao je Plenković.

'Molim vas, ovakve izjave predsjednika Sabora imaju određenu težinu. Molim vas da se ubuduće ogradite od tih izjava', odgovorila je Petin.

11:32
Pitanje vezano uz zaštitu na radu postavio je SDP-ov Mirando Mrsić, a kako bi pokazao da vlada mora bolje urediti to područje, s mobitela je pustio i buku rada u tvornici. 'Evo u kojim uvjetima radnici moraju raditi', rekao je na početku Mrsić i nastavio govoriti no zbog buke se nije čulo o čemu govori.

11:07 '
Prošle godine, u svibnju,rekli ste kako za neke odluke Vlade ne bi digli ruku, dapače rekli ste im da maknu ruku od Podravke, stalno ste govorili o privatizacijama. No danas ste ministar državne imovine. Danas ste vi zaduženi za privatizaciju. Kada se najavljuje najveći pojedinačni slučaj privatizacije, od vas nije čuti glasa. Kada ne odgovarate na upite novinara i na zahtjeve za informacijama, onda vjerujem da ćete meni odgovoriti na jednostavno pitanje - da li podržavate privatizaciju HEP-a radi nacionalizacije Ine', konkretno je ministra Gorana Marića upitao SDP-ov Peđa Grbin.

'Ina je oduvijek bila gospodarski gigant. No, naglašavam odgovornost prema tvrtki, prema radnicima i odgovornost prema državi. Nažalost, u Ini su nedorasli pojedinci izvršavali vježbe projektiranih šteta. I zbog toga posljedično, Ina je traumatizirana ne od 2003., nego više od 25 godina. Ova vlada se nije odrekla Ine i to je jasno rekao predsjednik vlade. Moj stav o otkupu dionica Ine je poznati, kao što je poznat i o HEP-u. Proces odlučivanja mora biti u rukama države, ali podržavam uključivanje HEP-a u otkup dionica Ine. No moramo brinuti o nekoliko pojedinosti, o informacijama koje dajemo dioničarima, o povlaštenim informacijama. Svako moje komentiranje bi moglo dovesti u zabludu investicijsku zajednicu', odgovorio mu je Marić.

'Moje je pitanje bilo jasno da jasnije nije moglo biti. Podržavate li privatizaciju HEP-a radi nacionalizacije Ine. na to ste pitanje trebali dogovoriti samo s 'da' ili 'ne'. Odgovorili ste mi litanijom o pogrešnom upravljanju Inom. Iz izbjegavanja odgovora zaključujem da očito namjeravate provesti odluku premijera i namjeravate napraviti sve da se privatizira HEP. Radite kao ministar nešto što bi kao zastupnik osuđivali', bocnuo je Grbin.

460314,460253,459904,459643
10:47
'Svi građani moraju na vrijeme izbvšavati svoje obveze, bez obzira radilo se o učiteljima, nastavnicima, socijalnim radnicima... Zbog čega smatrate da jednaka prava ne bi trebala vrijediti za Vladu? Godinu i pol je prošlo kako su se ispunili svi uvjeti za povećanje osnovice plaća, za tjedan dana ističe taj sporazum, vaša vlada potpuno ignorira preuzete obveze. Jeste li svjesni posljedica po proračun, ali i standard zaposlenika u javnoj službi i do kada namjeravate ignorirati zahtjeve učitelja, medicinskih sestara. Do kada ih kanite ponižavati da moraju moliti da se ispune obveze', pitala je SDP-ova Sabina Glasovac.

'Imamo puno respekta prema onima koji rade u zdravstvu i obrazovanju. Nudili smo rješenje koje je bilo korektna gesta, no nismo postigli dogovor. Nastaviti ćemo dijalog s njima', odgovorio je Plenković.

'Stvari su poprilično jasne. Ne želite. Zaposleni u javnoj službi će zasigurno te tužbe dobiti, a to će RH koštati 5 milijardi kuna jer ste vi to odlučili. Koštat će vas više nego da ste ispunili obveze prema tim ljudima. Pali ste na prvom testu. Zaista vjerodostojno', poručila je Glasovac.

10:30
Na trgovačka društva u vlasništvu RH u svom se pitanju osvrnuo HDZ-ov Mato Čičak. 'Svakodnevno svjedočimo neobjašnjivim pojavnostima vezanim za trgovačka društva u vlasništvu RH. Vidimo da prve promjene koje je predložila Vlada gospodina Plenkovića izazvale određenu pozornost javnosti, pa me zanima ministre Mariću što mislite poduzeti kako bi trgovačka društva u vlasništvu RH bila učinkovitija, te kako se ne bi događale ovakve incidentne situacije u pojedinim javnim tvrtkama za koje se na kraju ispostavi da u Vladi nitko nije znao? Kako je moguće da se ugovaraju višemilijunski iznosi, a da vlasnik o tome ništa ne zna? Također u medijima su se pojavile spekulacije kako se protiv predloženog predsjednika Uprave Hrvatske lutrije vodi kazneni postupak. Ministre, je li to točno?', upitao je Čičak Gorana Marića.

'Što se tiče ugovora sa članovima uprava, upravo ovih dana se radi analiza u Ministarstvu državne imovine svih ugovora koje imaju članovi uprava u trgovačkim društvima i ta prva analiza pokazuje toliku šarolikost, neujednačenost, toliko nekih neobjašnjivih sadržaja u tim ugovorima, razno raznih beneficija, osiguranja. Moram priznati da u nekim čak ugovorima ni upotreba algoritamskih tablica ne bi pomogla kako doći do visine plaća članova tih uprava', odgovorio je među ostalim

Marić.

Aktualno prijepodne Pixsell


10:23 'Na Badanjak ste ad hoc odlučili kupiti Inu što je dočekano s početnim odobravanjem, ali i rezervom. Nekoliko dana kasnije ste odlučili prodati HEP koji je imao dobit 2 milijarde kuna. Nemojte mi odgovoriti na način da je to još uvijek naše ako prodamo 25 posto. Tako možete prodati i Nacionalni park Krku, Brijune. To je meni isto. Iako građani žele referendum, vi ne želite. Iako ne žele ovakvu privatizaciju HEP-a, vi želite. Kad imate tako veliku želju prodati HEP, recite mi koliko vrijedi mađarski udio u Ini i koliko vrijedi 25 dionica HEP-a ili je ovo, kako je Sanader rekao, jedna grosse spiele', upitao je Plenkovića SDP-ov Gordan Maras.

'Jeste li bili član Vlade kada se radila priprema za IPO HEP-a? Ne sjećam se tada vaših velikih apela da ćemo rasprodati nacionalno bogatstvo i da je to strašno', bocnuo je Marasa Plenković.

Ponovio je da smatra da je model prodaje HEP-a najbolje rješenje. 'Otvoreni smo za rasprave o drugim modelima, ne želimo rasprodavati nacionalno bogatstvo, referendum o ovoj temi nije nužan, mi živimo koliko je meni poznato u predstavničkoj demokraciji, Hrvatski sabor ima ovlasti, hrvatska Vlada ima ovlasti, Ustav članak 52. je jasan, sve što se odnosi na prirodna bogatstva pobliže se može regulirati zakonima. Ukoliko postoji potreba za 'dodatnim osiguračima' možemo i o tome razgovarati. Govoriti javno o cijeni dionica koje su izlistane ne burzi nije mudro i to se ne radi', poručio je.Zar ne mislite da bi bilo logično da neka druga Vlada u novom kontekstu možda iskoristi tu studiju i neke njezine pozitivne aspekte pa da IPO koji će generirati tržište kapitala, stvoriti pozitivnu gospodarsku atmosferu, zainteresirati institucionalne ulagače, a HEP sigurno jest atraktivna energetska kompanija. Bitno je da ovaj model je najprimjereniji i najpripremljeniji, dijelom zahvaljujući i radu vaše vlade', rekao je Plenković, dodavši kako vjeruje kolegama u Vladi i Saboru.

I Sanader je vjerovao sebi i zastupnicima HDZ-a, odgovorio je Maras. 'I vidite kako je to završilo. Kada nema transparentnosti, koliko što košta, koje su namjere iza toga, onda je teško steći povjerenje, pogotovo nakon što ste na tome već dva puta pali. Zašto bi vam vjerovali, samo zato jer ste dobar dečko iz Zagreba?', upitao je Maras.
'Nemojte glumiti Sanadera, ponašajte se odgovorno, nemojte misliti da su vaša rješenja jedina moguća',odgovorio mu je Maras.

10:04
Na temu Ine i HEP-a pitanje je postavio i Željko Lacković, a u odgovoru njemu plenković je odgovorio i na neke kritike šefa SDP-a. Zasutpnicima je pokazao dokument, odnosno analizu o IPO-u HEP-a. 'Znate što je ovo? Ovo je analiza koja je napravljena za vrijeme SDP-ove Vlade. toliko o tome koliko treba vremena da se pripremi IPO HEP-a', kazao je Plenković.



9:50
'Tražim jasan, nedvosmislen i sadržajan odgovor najeravate li održati obećanje dano na Badnjak o kupnji udjela MOL-a u Ini. možete li garantirati da ćete održati to obećanje i kako to namjeravate napraviti', upitao je premijera Andreja Plenkovića šef SDP-a Davor Bernardić.

Plenković je u odgovoru kazao kako bi volio da dođe do konsenzusa oko Ine, ali da zasad nije vidio da je netko ponudio neko drugo rješenje osim prodaje 25 posto minus jednu dionicu HEP-a.

'Oni koji poznaju korporativno upravljanje znaju da upravo tako Hrvatska kao vlasnik HEP-a i sa 75 posto plus jednom dionicom zadržava sva ključna prava u upravljanju HEP-a bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva. Naprotiv, tako bi ostvarili više standarde korporativnog upravljanja HEP-om, koji je profitabilan, kvalitetan i koji bi mogao tako pomoći da otkupimo MOL-ove dionice u Ini. Vlada je otvorena za dijalog sa svim akterima, spremni smo saslušati druge prijedloge, ali ovo nam se u ovom trenutku čini najprimjereniji model', rekao je Plenković.

'Bojim se da ideja koju ne želite do kraja podijeliti s javnošću ne drži vodu. Za novac koji ćete dobiti prodajom četvrtine HEP-a ne možete kupiti pola Ine. Ako mislite da možete onda znate nešto što javnost ne zna pa možemo sumnjati da postoji neki tajni plan s mađarskom vladom. Pogotovo jer ste najavili novog strateškog partnera za Inu. HEP nije spreman za prodaju i trebat će mu 2 godine za IPO. Nećemo dozvoliti da prijeko leđa Ine otimate vrijednost HEP-a', kazao je Bernardić.

9:46
Krenuo je aktualac. Prvo pitanje postavlja SDSS-ov Boris Milošević. Svoje pitanje je uputio ministrici regionalnog razvoja Gabrijeli Žalac, upitavši je o savjetu za projekt Slavoniju. 'Što kao ministrica možete poduzeti kako bi pomogli potpomognutim područjima, bez pomoći neće se moći ravnomjerno razvijati', upitao je Milošević.

Osnovat će se Uprava za potpomognuta područja, poručila je Žalac. 'Pola Hrvatske spada u potpomognuta područja i posebnu pažnju moramo pokloniti tim područjima', kazala je resorna ministrica.

9:35
Započela je nova sjednica Sabora. Zastupnici utvrđuju dnevni red.

Razvoj događaja pratite na tportalu

Plenkoviću i ministrima bit će postavljeno 39 pitanja, a očekuje se da će većina oporbenih biti na temu Ine te ministra obrazovanja Pave Barišića. Prvo pitanje postavit će Boris Milošević iz SDSS-a , slijedi ga SDP-ovac Peđa Grbin, dok će posljednje pitanje biti ono Mostovca Marka Sladoljeva.