'NIJE POPULIZAM'

Baldasar božićnicama u siječnju pomaže potrebitima

16.01.2017 u 22:53

Bionic
Reading

U splitskim gradskim kotarevima u ponedjeljak je počela podjela bonova, tzv. božićnica za 68.500 umirovljenika, nezaposlnih i korisnika zajamčene minimalne naknade, koja će trajati četiri tjedna, a gradonačelnik Ivo Baldasar odbacio je ocjene lokalnih medija da se radi o populističkom potezu uoči lokalnih izbora

'Prema odluci Gradskog vijeća donesenoj na sjednici 19. prosinca 2016., Grad Split je osigurao 8.500.000 kuna za 68.500 mogućih korisnika poklon-bonova', rekla je pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu u splitskoj Gradskoj upravi Romana Škrabić. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odbacio je navode nekih lokalnih medija prema kojima je podjela poklon bonova u Splitu populizam uoči lokalnih izbora.

'Ovo nije nikakav populizam nego pomaganje onima kojima je pomoć potrebna', rekao je Baldasar za Hinu.

Po njegovim riječima splitsko Gradsko vijeće nefunkcionalno je i nije u mogućnosti donijeti odluku za bilo kakav ozbiljniji projekat koji bi se financirao iz gradskog proračuna. 'U takvima okolnostima procijenio sam kako bi bilo pametno dio novca iz gradskog proračuna usmjeriti za pomoć umirovljenicima, nezaposlenim osobama i korisnicima zajamčene minimalne naknade, te sam to i predložio Gradskom vijeću koje je prihvatilo takav prijedlog', rekao je Baldasar.

Splitsko Gradsko vijeće 19. prosinca lani poduprlo je prijedlog gradonačelnika, koji je dao nalog da se 8,5 milijuna kuna osigura za božićnice za umirovljenike, nezaposlene i korisnike socijalne pomoći. To je bila sjednica na kojoj nije prošao prijedlog gradskog proračuna, a sljedeći je dan Gradsko vijeće izglasalo odluku o privremenom finaciranju grada u prvom tromjesečju 2017.

Po usvojenoj odluci, kako je objasnila Škrabić, umirovljenici koji su taj status stekli do kraja 2016. dobit će bon od 100 kuna, nezaposlene osobe koje su do 30. studenoga 2016. bile prijavljene Hrvatskom zavodu za zapošljavanje - Područnoj službi u Splitu dobit će bon od 200 kuna, a korisnici zajamčene minimalne naknade bon od 300 kuna.

Kako su izvijestili u splitskoj gradskoj upravi, prilikom preuzimanja bona u prostorijama gradskog kotara ili mjesnog odbora, ovisno o mjestu stanovanja, osim osobne iskaznice, koju su svi korisnici dužni imati, umirovljenici moraju donijeti i dokaz da su korisnici mirovine (rješenje HZMO-a, izvještaj banke, odrezak od mirovine ili sl.), a korisnici zajamčene minimalne naknade moraju imati rješenje Centra za socijalnu skrb o priznatom pravu na zajamčenu minimalnu naknadu ili uplatnicu tog centra iz koje je vidljivo da im je ta naknada uplaćena.

Svi korisnici bona moraju imati prebivalište u Splitu, rekli u gradskoj upravi. Romana Škrabić rekla je kako su popisi na kojima su nezaposleni i oni koji primaju socijalnu naknadu precizni i s njima nema teškoća, ali popisi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nisu pouzdani i tu očekuju probleme.