PTIČJA GRIPA

Završena eutanazija peradi u mjestu Sop Bukevski

16.01.2017 u 20:31

Bionic
Reading

Završena je eutanazija peradi na farmi Valionica Radina u mjestu Sop Bukevski, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 - visoko patogeni soj, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede

Taj je virus smrtonosan za perad, ali utvrđen podtip nikada nije uzrokovao zarazu kod ljudi, ističe se u priopćenju Ministarstva. Eutanazija peradi obavljena je i na drugih 15 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Sop Bukevski. Ukupno je eutanazirano 1.809 kljunova peradi, a neškodljivo su uklonjena 21.003 jaja. Kada završi obrada rezultata akcije u kojoj je sudjelovalo 40 veterinara i tehničara iz veterinarskih organizacija i 19 inspektora, znat će se konkretan iznos štete, a vlasnicima peradi šteta će biti plaćena pravično i vrlo brzo, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je na susjednim poljoprivrednim gospodarstvima u tri sela u tijeku procjena epidemiološke situacije, ali životinje ne pokazuju znakove bolesti. Radi mjera predostrožnosti proglašeno je ugroženo područje u radijusu od 10 kilometara, a u to vrijeme perad neće biti otpremana ni dopremana na to područje. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao je posjednike peradi u cijeloj zemlji, a posebno male komercijalne farme, na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera radi sprječavanja unosa uzročnika infekcije. U slučaju sumnje na bolest odmah moraju obavijestiti veterinare.

Ranije u ponedjeljak, Tolušić je u povodu početka eutanazije peradi zaražene ptičjom gripom izjavio da je virus vjerojatno došao s divljim pticama te da od danas vrijedi naredba o zabrani držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj, dok ne prođe opasnost. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u subotu navečer izolirala je naselje Sop Bukevski kod Velike Gorice u kojemu se nalazi farma Valionica Radina, na kojoj je utvrđen virus influence ptica podtipa H5N8 (visoko patogeni soj) na uginulim rasplodnim patkama. Zaražena farma i valionica odmah su zatvorene, a ugroženim područjem proglašen je radijus od 3 kilometra. Mjesto događaja osigurava policija, a pristup farmi je zabranjen.

Krajem prošle godine provedena je eutanazija peradi u mjestu Križnica, u Virovitičko-podravskoj županiji nakon što je na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo 15 komada domaće peradi.

Tada je Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provela mjere eutanazije peradi, dezinfekcije i dekontaminacije na 29 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Križnica te je eutanizirano oko 990 komada peradi. Influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, ali nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S tim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a najviše su pogođene Francuska i Njemačka. Za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije zaražene peradi.