FINANCIAL TIMES OTKRIVA

Brammertz ipak blokira Hrvatsku!

03.12.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Iako će tek tijekom dana glavni tužitelj Haškog suda predstaviti izvješće Vijeću sigurnosti o suradnji Hrvatske, njemački mediji javljaju da je Brammertz prilično nezadovoljan suradnjom Zagreba

Kako piše njemačko izdanje lista Financial Times, u svom izdanju od ovog četvrtka (3. prosinca), u New Yorku Hrvatsku čekaju loše vijesti. Novinar Fidelius Schmidt za taj list izvještava da je 'Hrvatska dobila udarac na putu u Europsku uniju'.

Glavni tužitelj UN-a Serge Brammertz u svojem najnovijem izvješću, prema saznanjima ovog lista, oštro kritizira vladu u Zagrebu po pitanju suradnje sa Sudom za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, prenosi Deutsche Welle.

Ta zemlja (Hrvatska, op. a.) 'nije postigla nikakav supstancijalni napredak kada je riječ o lokaliziranju važnih vojnih dokumenata' vezanih uz proces protiv bivšeg generala Ante Gotovine, piše Brammertz u svom najnovijem izvješću, a prenosi FTD.

Dokument bi trebao danas biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a, a jedan nacrt dokumenta posjeduje i list Financial Times. Gotovina i njegove jedinice se dokumentom optužuju za zločin protiv čovječnosti prilikom operacije 'Oluja' za vrijeme ratova na Balkanu 1995. godine, piše FTD. 'Očito nije pronađen nijedan topnički dnevnik koji nedostaje, a iskorištene su samo malobrojne dodatne istražne mogućnosti', prenosi se iz Brammertzovog izvještaja.

FTD zaključuje: 'To su loše vijesti za Hrvatsku. Velika Britanija, Nizozemska i druge zemlje blokiraju dijelove pregovora Hrvatske za njen pristup EU sve dok Brammertz ne potvrdi punu suradnju Hrvatske s njegovim sudom.'

Jandroković optimističan unatoč svemu

Hrvatska očekuje da će se rezultati rada međuresorne radne skupine za topničke dnevnike pozitivno odraziti na usmeno izvješće glavnoga haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a pri čemu se ne želi osloniti na diplomatsko lobiranje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski minstar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

'Hrvatska ulaže velike napore kako bi doista pronašle dokumente i utvrdila tijek njihova kolanja. Nedavno smo osnovali radnu skupinu koja je obavila veliki posao. Svi ti rezulati istrage dostupni su i glavnom tužitelju Brammertzu i vjerujem da će se to odraziti na njegovo usmeno izvješće Vijeću sigurnosti', izjavio je Jandroković u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na sastanku šefova diplomacija zemalja članica NATO-a.

Upitan hoće li boravak u Bruxellesu iskoristiti za lobiranje kod svojih kolega, Jandroković je rekao da se 'ne želi usredotočiti na diplomatsko lobiranje. Hrvatska treba potvrditi i uvjeriti glavnog tužitelja Brammertza da je učinila sve što je potrebno kako bi on dao pozitivno izvješće i kako bismo nakon toga otvorili pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava'.

Neke zemlje članice EU-a, prije svega Nizozemska i Velika Britanija, blokiraju otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava zbog Brammetzove ocjene da Hrvatska ne surađuje dovoljno kada je riječ o pristupu tužiteljevstva dokumentima, odnosno topničkim dnevnicima koje traže za suđenje u procesu Gotovina, Čermak i Markač.

Tužitelj Brammertz i predsjednik ICTY-a, sudac Patrick Robinson u četvrtak 3. prosinca, svoja će izvješća o suradnji zemalja bivše Jugoslavije usmeno iznijeti na sjednici Vijeća sigurnosti UN u četvrtrak popodne u New Yorku.

U pisanom izvješću koje je članicama Vijeća sigurnosti UN-a dostavio 12. studenoga, Brammertz je napisao da Hrvatska u odnosu na prethodno izvješće "nije ostvarila nikakav bitan napredak" glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje, te da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti "ostaju ograničeni".