NAKON LAVINE KRITIKA

Doznali smo gdje je predsjednica bila 1992.

16.01.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Luka Đurić, glasnogovornik Ureda predsjednice, potvrdio je u razgovoru za tportal da je Kolinda Grabar Kitarović u vrijeme priznanja Hrvatske, prije točno 25 godina, radila kao studentica u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti

'Ako ćemo baš o vremenu priznanja, ona je to vrijeme provela u međunarodnom odjelu tadašnjeg Ministarstva znanosti', kazao nam je Luka Đurić.

Naime, dio medija je kritizirao to što je predsjednica Republike Hrvatske na svečanom prijemu u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, pozdravila i 'svakog hrvatskog diplomata i diplomatkinju, s kojima sam imala čast raditi u to vrijeme' jer smatraju da to nije mogla ostvariti s 24 godine, koliko je tada imala. Đurić to opovrgava. Kako su sva ministarstva tada stremila jednom cilju, a to je međunarodno priznanje koje je započelo 15. siječnja 1992. godine, tako je i predsjednica već tada ostvarila dosta kontakata s diplomatima.

'Predsjednica je nekoliko puta rekla da je uspostava bilateralnih odnosa s nekim zemljama trajala i preko godinu dana', napomenuo je Đurić. Ona je na početku toga procesa radila u međunarodnom odjelu Ministarstvu znanosti, u kojem su naravno bili i diplomati jer se i preko znanosti radilo na povezivanju s drugim državama, a kasnije je, početkom 1993. godine, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP), koje joj je bilo cilj. Dakle, Grabar Kitarović je u Ministarstvo znanosti došla kao studentica, već sredinom 1992. godine je na javnom natječaju primljena u stalni radni odnos, a početkom 1993. godine prešla je u MVP', kazao nam je Đurić.