TAKVA JE TRADICIJA

Tko iz Hrvatske ide na Trumpovu inauguraciju? Nitko!

16.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Za razliku od domaće prakse, na ustoličenje američkih predsjednika ne dolaze šefovi država, već isključivo veleposlanici pojedinih zemalja. Tako će na inauguraciji Donalda Trumpa, koja će se održati u petak, Hrvatsku predstavljati samo veleposlanik u Washingtonu Josip Paro

'Na inauguraciji američkog predsjednika sudjelovat će stalno akreditirani veleposlanik Republike Hrvatske u SAD-u, kao i drugi veleposlanici i veleposlanice država s kojima SAD ima diplomatske odnose, što je standardna protokolarna procedura na ovom događaju', kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za tportal.


Napominju da na inauguraciju SAD tradicionalno poziva samo šefove diplomatskih misija stranih država, najčešće veleposlanike ili, u slučaju Svete Stolice, papinskog nuncija.

Po toj će logici Hrvatsku u petak na inauguraciji Donalda Trumpa, 45. američkog predsjednika, predstavljati Josip Paro, hrvatski veleposlanik u toj zemlji.

Riječ je o praksi koja je u potpunosti suprotna hrvatskoj, ali i praksi europskih zemalja. Naime, prilikom ustoličenja hrvatskih predsjednika broji se koliko je šefova država stiglo na svečanost, što se obično povezuje s međunarodnim ugledom države.

U petak se u Washingtonu očekuje gotovo milijun ljudi. Svečanost inauguracije osiguravat će čak 28 tisuća pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu, a posebna se pozornost posvećuje mogućnosti napada kamionima ili dronovima.