OBLJETNICA PRIZNANJA RH

Tusk govorom na hrvatskom oduševio predsjednicu, a ona napala 'razne emisare'

16.01.2017 u 10:39

  • +13

Svečana sjednica Sabora povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Senčar

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg svečanog koncerta proslava 25. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske nastavljena je danas u Saboru. Na svečanu sjednicu stigao je cijeli državni vrh, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Uz njih je u Sabor došao predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, čiji je govor na hrvatskom jeziku dirnuo sve, a posebno hrvatsku predsjednicu

Kao i do sada na svečanim sjednicama, svi važniji članovi društva pojavili su se u Saboru. Uz državni vrh, stigli su saborski zastupnici, bivši predsjednici, bivši predsjednici Sabora, predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog kora, ali i sindikata.

Sve njih uvodno je pozdravio potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega se obratio i predsjednik Vlade Andrej Plenković te je pozdravio Donalda Tuska na njegovom materinjem poljskom.

U govoru je podsjetio kako je 15. siječnja 1992. Hrvatsku priznalo 12 članica tadašnje Europske zajednice. 'Uslijedilo je to nakon prvih višestranačkih izbora i donošenja novog Ustava. Ključnu ulogu u svemu imao je Sabor. Danas, 25 godina poslije, prisjećamo se tih dana, kada smo se za samostalnost borili u iznimnim uvjetima i podnijeli veliku žrtvu. Branitelji su dali nemjerljiv doprinos', kazao je Plenković.

460145,460132,460114,459755
Poručio je kako su Hrvatsku prvo priznale Slovenija i Litva, a uslijedila su i druga priznanja. 'Od tog dana nitko više nije mogao zaustaviti hrvatsku budućnost, od toga dana zastava se vijori diljem svijeta. Hrvatska je u međunarodnim okvirima stasala, postupno smo postali članica UN-a, NATO-a i EU-a', rekao je Plenković.

Jedna od bitnih izazova ispred Hrvatske je i suočavanje s prošlošću, poručio je Plenković. 'Namjera je Vlade da se to pitanje riješi sustavno, pluralistički i institucionalno. Jedinstvo hrvatskog naroda najbolji je zalog za izgradnju prosperitetne budućnosti Hrvatske', kazao je Plenković te posebno zahvalio Svetoj Stolici, Njemačkoj i Austriji na svemu što su napravile za Hrvatsku.


Na žrtvu je podsjetio i predsjednik Sabora Božo Petrov. 'Žrtve Vukovara, Škabrnje, Petrinje i drugih hrvatskih mjesta neka nam zauvijek budu u sjećanju, napose kada obilježavamo ovako velike događaje iz novije povijesti, ali i u svakodnevnom radu i djelovanju. Stavljaju nam u zalog obvezu daljnje izgradnje budućnosti Hrvatske kao napredne, suvremene i međunarodno uvažene demokratske države i obvezu odgovornog promišljanja i donošenja odluka u cilju nacionalnog boljitka i daljnjeg prosperiteta naše države', rekao je Petrov.

Osvrnuo se i na budućnost. 'Naša domovina zaslužuje i može biti u europskom i svjetskom vrhu, bilo u području znanosti, razvoju novih tehnologija, obrazovanju, sportu, kao i u drugim sferama u kojima imamo mogućnost reformama i ulaganjima ostvariti napredak. Možda je cilj znatno bržeg gospodarskog rasta još daleko od ostvarenja, no devedesete su nam uvijek podsjetnik da ništa nije nemoguće kada se zajednički odlučimo djelovati za zajednički cilj.

Kao predsjednik Hrvatskog sabora trudit ću se da naša djeca budu ponosna na nas, kao što smo mi danas na stvoritelje Hrvatske. Da, kada se okrenu na ovaj dan za idućih 25 godina, vide gospodarski razvijeniju Hrvatsku iz koje neće odlaziti jer će u svojoj državi imati uvjete za sretan i ispunjen život. Dajmo sve od sebe da zaslužimo jednaku zahvalnost, nalik ovoj koju mi imamo prema herojima devedesetih i u potpunosti iskoristimo šanse koje su nam izborili', kazao je

Petrov.


Uzvanike je posebno svojim govorom oduševio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk održavši ga na hrvatskom jeziku. Već na početku prisjetio se ljetovanja u Opatiji, ali i otkrio kako svog unuka ne zove njegovim poljskim imenom Mihal, nego 'divna beba'.

'Nitko hrvatsku povijest ne može razumjeti bolje od Poljaka, kao što Poljsku nitko ne može razumjeti bolje od Hrvata. Nije slučajno to da vaša domoljubna pjesma iz pera Ljudevita Gaja počinje istim riječima kao i poljska himna. 'Još Hrvatska ni propala dok mi živimo. Visoko se bude stala kad ju zbudimo'', rekao je Tusk, čije je citiranje stihova dočekano pljeskom.

'Znam koliko vam znači vaša neovisnost, platili ste visoku cijenu. Europa i UN priznali su vašu neovisnost vjerujući da će Hrvatska postati dijelom političke zajednice za koju su sloboda, mir, poštovanje prema drugima te poštovanje međunarodnih propisa istinski prioritet. I niste nas iznevjerili. Dobro ste iskoristili zadnjih 25 godina. Zaštitili ste svoj narod od mržnje i započeli izgradnju moderne europske države', kazao je Tusk

'Imate svako pravo biti ponosni na ovih 25 godina, a taj ponos povezuje sve Hrvate. I Europa je ponosna na vas i vaša postignuća. Zato bih ovdje pred vama najiskrenije kao vaš prijatelj, i kao Poljak, Europljanin i predsjednik Europskog vijeća, htio podsjetiti na riječi vaše himne: 'Lijepa naša domovino, Oj junačka zemljo mila, Stare slave djedovino, da bi vazda sretna bila!'', zaključio je Tusk i zaradio veliki pljesak.

'U kalendaru naše povjesnice prepunom važnih događaja 15. siječnja, spomendan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, jedan je od najvažnijih. A da je tome tako, evo, svjedočili smo i u ovom prekrasnom govoru našeg velikog prijatelja i velikog prijatelja Hrvatske, predsjednika Europskog vijeća, gospodina Donalda Tuska. Mislim da ga ni najveći hrvatski domoljub ne bi mogao napisati ovakvim riječima kao što je to on izgovorio na savršenom hrvatskom jeziku', prokomentirala je odmah predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

'Hrvatski narod priznanjem je postao ono što je civilizacijski i kulturno uvijek bio - narod dostojan samostalne i neovisne države, odsada u budućnosti u potpunoj slobodi izražavati identitet i ostvarivati političke interese u međunarodnom životu', kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Hrvatska nikada više neće živjeti u tvorevinama u kojima nije suverena, poručila je. 'Vođeni domoljubnim zajedništvom, ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve, stoga s punim optimizmom imamo razloga vjerovati u snagu svoje države u suočavanju s izazovima budućnosti. Iako i danas malobrojni ali glasni, ideološki zaslijepljeni pojedinci šire defetizam i pesimizam dok razni emisari etiketiraju hrvatsku državu i provociraju hrvatski narod, vlastita država čvrsto stoji kao oslonac našem samopouzdanju u izgradnji budućnosti', kazala je Grabar Kitarović.

Prije 25 godina, dodala, je Hrvatska nijeimala mnogo prijatelja. 'Utoliko je prijateljstvo onih malobrojnih bilo dragocjenije. Nekima od njih danas ćemo posebno zahvaliti zbog ove prigodne svečanosti. Učinit ćemo to ne samo zbog njihova prijateljstva prema nama, već i stoga što su bili glas koji je Europu i svijet budio iz političke mlakosti, lažnog pacifizma i etičkog relativizma pokazavši da u politici, unatoč logici interesa, ima i morala i ideala', poručila je.
U svom govoru spomenula je i Antu Starčevića. 'Otac domovine Ante Starčević napisao je: 'Zastalno svaki sin domovine dužan je služiti svojemu narodu, primiti svako mjesto koje odgovara njegovoj sposobnosti i na kojemu može domovini kakvo dobro iskazati. U tom ga ne smije priječiti njegovo makar temeljito svjedočenje da opstojeći sustav ne valja ili da se ne slaže s njegovim načelima.' Stoga, ma koliko različiti bili, natječimo se u jednom - što i koliko više možemo učiniti za svoju dragu hrvatsku domovinu. Iz tog humusa dobra ona će uvijek moći rasti i cvasti', kazala je predsjednica.