Hrvatska KOALICIJA UMIROVLJENIKA

Penzioneri Mesiću: Pridruži nam se!

Koalicijski sporazum o udruživanju šest umirovljeničkih stranaka u blok Umirovljenici zajedno potpisan je danas radi zajedničkog nastupa na idućim parlamentarnim izborima i zaštite interesa svih umirovljenika

Sporazum su potpisali predstavnici svih hrvatskih umirovljeničkih stranaka, osim jedine parlamentarne među njima, Hrvatske stranke umirovljenika (HSU). U tzv. trećem bloku po brojnosti su Stranka umirovljenika, Demokratska stranka umirovljenika, Akcija socijaldemokrata Hrvatske, Splitska stranka umirovljenika, Akcija hrvatskih umirovljenika i Zagrebački umirovljenici, a podupiru ih Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Zlatko Klarić iz ASH pozvao je predsjednika Stjepana Mesića da se, nakon što mu istekne mandat, pridruži, kako je rekao, jedinom političkom bloku koji nije kompromitiran.

Lazar Grujić, koordinator tog bloka, rekao je da im je cilj omogućiti to da umirovljenici dočekaju pravednu raspodjelu bogatstva i da odlaskom u mirovinu ne postaju socijalni slučajevi. Blok je, sa 450 tisuća članova, treći po brojnosti na hrvatskoj političkoj sceni, istaknuo je, dodavši da mu je 'potencijalno političko tržište' više od milijun umirovljenika u Hrvatskoj.

Izrazio je žaljenje što im nije pristupio HSU, ocijenivši da toj stranci nije mjesto s HNS-om, SDP-om ili HDZ-om te da su im 'vrata otvorena kad odluče sjediti na jednom stolcu, a ne na dvama'.

Josip Vincek, predsjednik Matice umirovljenika, koja je u rujnu ove godine potaknula suradnju umirovljeničkih stranaka, rekao je da je inicijativa pokrenuta zbog nezadovoljstva većine umirovljenika što su njihove stranke na izborima razjedinjene pa jedne drugima otimaju glasove i onemogućuju prelazak izbornog praga.

Vincek je rekao da ne zna zašto HSU nije potpisao sporazum, s obzirom na to da su, napomenuo je, na prošlim izborima ocijenili kako je loš rezultat posljedica velikog broja umirovljeničkih stranaka.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još