MINISTAR MORA OTIĆI

HNS pokreće glasovanje o povjerenju Barišiću u Saboru

12.01.2017 u 16:31

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka (HNS) najavila je u četvrtak da će, ukoliko ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić ne bude smijenjen ili sam ne podnese ostavku, pokrenuti postupak glasovanja o povjerenju ministru u Saboru.

"Nakon današnje sjednice Vlade, na kojoj je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić predstavio izmjene i dopune Zakona o autorskom i srodnim pravima, možemo zaključiti samo da se ministar i Vlada rugaju hrvatskim građankama i građanima i vrijeđaju zdrav razum. Ako ministar Barišić ne podnese ostavku ili ga Vlada i premijer hitno ne razriješe, HNS će pokrenuti postupak glasovanja o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja u Saboru", stoji u priopćenju HNS-a.

Podsjećaju da su prije dva dana zatražili hitnu i neopozivu ostavku ili razrješenje ministra Barišića, jer bi, ističu, slijedom odluke Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju kojom je potvrđeno da je ministar plagirao rad, to bio jedini način da se zaštiti dignitet struke i institucije ministra obrazovanja te vrati povjerenje građana u demokratske institucije.

Kako će, pita HNS, netko u školi biti autoritet i na koji će način profesori, nastavnici i učitelji kazniti djecu ako prepisuju, "ako je prvi čovjek hrvatskog obrazovanja dokazani plagijator i lažov"?

"Krajnje je vrijeme da predsjednik Vlade Andrej Plenković odluči hoće li i na ovom slučaju izgubiti ionako srozanu vjerodostojnost ili će konačno početi odgovorno raditi svoj posao", zaključuju u priopćenju.


Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio je na sjednici krajem prosinca 2016. da je prijava četvorice znanstvenika, koji su ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, djelomično opravdana te utvrdio da je ministar Barišić preuzeo, ne navodeći izvore, dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.